iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пускат марка за игрите в Баку

Пускат марка за игрите в Баку 06_1434458441

В първите Европейски олимпийски игри в Баку участват 6 000 състезатели от 50 държави, като нашата страна също изпрати спортисти в различните дисциплини.

И още в началото завоювахме бронзов медал в класическата борба. Получи го борецът Даниел Александров. Последваха го още едно сребърно и две бронзови отличия в борбата при жените. Но да оставим подробностите и развоя на битките на спортните журналисти. Ще ви запознаем с едно посветено на тези игри събитие, а именно валидирането на пощенска марка в блок, илюстрован плик и специален печат. Да изработи проектите за трите елемента специализираният експертен съвет по маркоиздаване се спря на художника от Перник Людмил Методиев, който неведнъж се е справял с подобни задания на спортна тематика.

Церемонията по пускането в обращение на изданието се състоя в Музея на пощите в Централната софийска поща. Присъстваха министърът на младежта и спорта Красен Кралев, председателят на БОК Стефка Костадинова, изявените ни борци от близкото минало – олимпийски и световни шампиони - Боян Радев и Валентин Йорданов, много приятели на спорта и, разбира се, на филателията.

Министър Кралев сподели:

За мен е чест да валидираме това пощенско-филателно произведение, посветено на игрите в Баку. Те са много интересни състезания, които очакваме с нетърпение, защото се провеждат за първи път. Нашите 127 състезатели ще премерят сили в 24 вида спорт с най-добрите в Европа. За някои това ще бъде европейско първенство, за други ще бъде възможност да получат виза за игрите в Рио. Нека да им пожелаем успех и ще се радваме, ако ни донесат отличия и титли от Баку.

Стефка Костадинова използва случая, за да очертае смисъла на събитието:

По традиция се издават марки за голямо събитие в спорта. В случая това са първите европейски игри в Баку 2015 г. Във фокуса попада един от най-българските спортове – борбата. Интересното е, че ще има олимпийски и неолимпийски спортове. Дано, дано всичките ни спортисти се представят достойно, както е било и преди, и нека чуем българския химн. Да не забравяме, че спортът е лице на държавата ни. Бих казала, че това е генерална репетиция за най-голямото състезание до година в Рио де Жанейро.

Повече за филателното издание, посветено на игрите в Баку, разказа създателят му Людмил Методиев:

Изображението на марката е с класически стил борба, като най-успешния български спорт на международен терен. Не е коректно да акцентираме върху някоя личност. Имаме и настоящи шампиони и бивши. Спрях се на характерна хватка от класическия стил,едно прехвърляне през глава на противника. Най-горе,в ляво, съм включил логото на игрите, което ми изпратиха организаторите от страната - домакин. Около марката, в блока, са ситуирани някои от спортовете, в които сме силни, а именно:стрелбата, бокса, волейбола, художествената гимнастика, гребането-кану-каяк. На плика пък включих графичен силует на гимнастичка с лента. Печатът е с един спортист с вдигнати ръце, а зад него е нашият трибагреник.

Източник: bnr.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.