iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пернишки каскадьор е сред най-търсените в Холивуд

Пернишки каскадьор е сред най-търсените в Холивуд 01_1420973553

Радослав Първанов започва тренировки в “Миньор” (Перник). Той обаче е много талантлив и талантът му е забелязан от скаутите на ЦСКА, които го привличат съвсем млад.

Разпределителят играе 15 г. в държавното първенство и сменя няколко отбора. Последно носи екипа на актуалния шампион “Марек”.

Днес животът на Първанов е много далече от волейболното игрище. Рацата, както го наричат всички, е един от най-търсените български каскадьори. Перничанинът се е снимал в над 90 филма, повечето от които чуждестранни. Той дори играе в излязлата наскоро лента на Ридли Скот “Изход: Богове и царе”. Други значими продукция с участието на Първанов са втората част на “300”, “Непобедимите” (втора и трета част), “Гейм ъв тронс”, “Херкулес”, “Последният легион”, “Мюнхен” и др.

“Взел съм си всичко от волейбола, влязох в мъжкия отбор на ЦСКА още 16-годишен. Времената обаче бяха трудни и нямаше как да се издържам. Паралелно започнах с каскадите и от един момент нататък просто се посветих само на това нещо”, споделя Радослав. Към тази работа го насочва известният каскадьор Станимир Стаматов-Стъни, с когото учат заедно в НСА.

“От малък се увличах по филми и такива работи. Покрай Стъни отидох в залата на Емил Видев и започнах тренировки. Вече бях решил да спирам със спорта, играех само плажен волейбол”, добавя перничанинът. Радослав има късмет, защото малко след като прави първите си стъпки в каскадьорството, у нас паралелно започват снимките на два големи американски филма. Заради недостиг на хора го включват в екипа за “Въздушен удар”.

След първия снимачен ден волейболистът е направо запленен от работата.

“Отидох аз - новобранец, и мислех, че ще бъде нещо по-леко. А то - взрив в заведение. Направо бях очарован”, признава си 37-годишният каскадьор. На първите снимки го забелязва Калоян Воденичаров-Калата и това се оказва съдбоносно за доскорошния разпределител. Той започва целенасочена подготовка, в която единственото общо с волейбола е, че тренировките са 6 пъти седмично. Първанов набляга на акробатиката и бойните спортове и достига до нужното ниво след цели 6 г. Постепенно става част от гилдията, което също не е никак лесно.

“Това е едно затворено общество. Не може да отидеш просто така и да станеш каскадьор. Няма как да кажеш: “Аз съм най-добрият каратист”, и да започнеш работа. Там те канят. Първата година само тренирах и не съм снимал.

Дори и да стигнеш определено ниво, трябва да имаш голяма доза късмет, за да попаднеш във филм”, убеден е Първанов, който вече 15 г. практикува тази интересна и доста опасна професия. Неговата специалност са всички видове бойни сцени и паданията от високо.

През последните 4 години буквално скача от един филм в друг. Рацата признава, че най-тежко му е било на снимките за “Изход: Богове и царе”. За два месеца и половина постъпва три пъти в болница.

“Усуках адукторите и разкъсах коремни мускули, но продължих да снимам. Нивото на работа беше изключително високо, все пак говорим за Ридли Скот. Освен каскадите, имах и роля - трябваше да се бия с главния герой още в самото начало. Истината е, че при нас не може да кажеш: “Това няма как да стане”. Ако го направиш, означава още на другия ден да си хванеш самолета”, разбрал е Първанов. Той обаче е категоричен, че всички имат много голямо уважение към каскадьорите. Българските специалисти в бойните спортове пък били приемани като едни от най-добрите в света.

Покрай работата перничанинът е получавал много контузии. Една от най-сериозните е след падане от около 8 метра - скъсало се осигуряващото въже и се приземил върху камъни.

“Не се стигна до счупване, но ми направиха едни стелки и можех да стъпвам само на пръсти. Нямаше как да спра, защото играех един изрод”, смее се бившият волейболист. Травма по време на снимките за “Непобедимите 3” обаче за малко да провали участието му в мегапродукцията на Ридли Скот. Първанов паднал от влак в движение и скъсал менискуса на лявото си коляно. До следващия филм имало само 15 дни и той веднага се оперирал, за да може да отиде навреме, макар и невъзстановен.

В началото на филмовата си кариера Рацата криел от майка си с какво се занимава. Тогава живеел в София и баща му тайно го карал по болници, като пострада. След това и приятелката му Нели, с която имат 7-годишен син, започва да преживява всяко негово участие.

“Тя обаче е по-корава от мен и нейната подкрепа ми помага страшно много. Всичко бих дал синът ми да не се занимава с каскадьорство, но нещата отиват точно в тази посока. Копира абсолютно всичко, гледа мои филми, клипчета в You Tube и у нас става страшно. Сега вече знам как се чувстват родителите ми”, споделя Първанов.

Най-трудната му каскада до момента е в “Непобедимите 3”. Българинът трябва да дублира Сталоун, пред когото гръмва бомба и той пада от моста на прохода Витиня. За Първанов работят две машини - едната трябва да го издърпа с въже така, че да се създаде впечатление за взривна вълна. Целта е, след като се удари в мантинелата, Сталоун (в случая Първанов) да излети от 120-метровия мост. При падането го поема втората машина, която с друго въже трябва да го спре на 20 м от земята.

“Подсигуряваха ме едни канадски каскадьори, на които им свалям шапка. Каквото казаха, това се случи. Трябваше само да имам дупе, както се казва. Направихме 7 дубъла, като на петия се получи най-добре. После допълнително трябваше да скачам с една камера на главата ми, за да се имитира гледката от погледа на Сталоун. Беше много трудно, но важното е, че се получи”, подчертава дубльорът на Слай.

Първанов има много важно участие и в хитовия сериал “Гейм ъв тронс”. Миналата пролет той и колегите му Данко Йорданов и Борислав Илиев получават предложение да подготвят всички бойни сцени за петия сезон.

Работата им започва два месеца преди снимките, които са се провели в три държави - Ирландия, Хърватия и Испания. Шефовете на продукцията останали много доволни и предложили на българите да работят и по шестия сезон.

Рацата използва малкото свободно време между филмите, за да поддържа форма. Тренира всеки ден и според предстоящия ангажимент набляга на различни неща - бойни техники или работа с меч например. Често посещава специализираната зала на Стаматов, в която двамата планират да обучават каскадьори. Друго място, където може да бъде видян, е спортният център “Перник”. Обикновено там Първанов се възстановява след контузии.

Въпреки че отдавна е приключил с волейбола, той продължава да следи изявите на мъжкия национален отбор. Признава, че миналото лято се е ядосвал много пред телевизора заради слабото представяне на отбора.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.