iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Отборът на “Перник” е на първо място в състезание на парапланеризъм

Отборът на “Перник” е на първо място в състезание на парапланеризъм 07_1438232811

През уикенда се проведе първото състезание от Националната лига по парапланеризъм в дисциплината “Целно кацане”, Бургас 2015г. В състезанието взеха участие над 30 пилота от цялата страна, между които и състезатели от националния отбор, прославили България на световни и европейски първенства, а също така и един отбор от Естония.

Бургас е домакин на състезания от Националната лига за трети път. Събитието се провежда в Морската градина, сред разхождащите се в прохладата на сенчестите алеи туристи, което го прави атрактивно, както за участниците, така и за зрителите. Бургас е уникално място за провеждане на подобен тип състезания, не само поради курортния си облик, но и поради специфичната си денивелация от старта до финала, която е само около 20 м.

Обичайно за такива състезания се изисква денивелация от 200 метра, за да може излитащият пилот да има достатъчно време да направи точен разчет за кацане.

В Морската градина след излитане от старта пилотите набират 100 метра височина над земята, благодарение на морския бриз, който едновременно помага при излитането и в същото време възпрепятства пилотите при атакуване на целта, намираща се на плажа. Състезателят се стреми да се приземи с възможно най-малко отклонение в сантиметри от целта. Най-добрият възможен резултат е 0 см отклонение от целта, а най-лошият – 5000 см.

Състезанието се проведе в рамките на един ден, като началото се определи от морския бриз, без който е невъзможно провеждането му. Съгласно условията на състезанието, уточнени на брифинга в началото му, състезанието се зачита при минимум 2 и максимум 6 рунда, като при завършени 5 рунда отпада най-лошият резултат в индивидуалното класиране и се запазват всички резултати в отборното класиране.

В Бургас се осъществиха успешно пет рунда, като перничани разбиха всички.. Първо място в индивидуалното класиране зае Бисер Андонов с отклонение общо 4 см, а на второ място се класираха Димитър Ралев и представителят на естонския отбор Сергей Усанов младши с общо отклонение от 6 см. Пети е Веселин Георгиев, който не направи нито един фаул, на трите му опита с отклонение от 6 сантиметра го поставиха в неизгодна ситуация относно регламента, тъй като от тях отпадна само единият и с общо отклонение от 12 сантиметра той остана извън призовата тройка.В отборното класиране на първо място завърши “Перник”(Бисер Андонов, Димитър Ралев, Веселин Георгиев и Виктор Бучков), на 2-ро място “Перник – 2”(Георги Георгиен, Кирил Иванов, Лъчезар Миланов и Станислав Стефанов), а на 3-то място отборът на Естония „Аероспорт”.

Вторият кръг от Националната лига по парапланеризъм ще се проведе в гр. Шумен на 31-02 август 2015г., като на това състезание са заявили участие състезатели от Румъния, Македония и Турция. Полетите ще се осъществяват на специфичен терен- шуменското плато, което предполага едно интересно и динамично състезание.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.