iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Организират безплатни тренировки по таекуон-до за хора с увреждания

Организират безплатни тренировки по таекуон-до за хора с увреждания 04_1427957756

Два пъти на седмица българската федерация по Таекуон-До ITF ще организира безплатни тренирировки по таекуон-до за хора с увреждания и деца с аутизъм в залата в Перник.

Съоръжението, което е до стадион "Миньор", е реновирано и се използва предимно за източни бойни спортове. Близо 40 човека от Перник и региона с редки заболявания като синдром на Даун, детска целебрална парализа, аутизъм и други идват организирано от няколко години, за да практикуват спорта с професионални треньори. На поредното занимание присъства лично и Ким Ун Чол, който е носител на най-високия 9-и дан, председател на турнирната комисия на Международната таекуон-до федерация ITF и старши треньор на България по таекуон-до ITF.

На всяко състезание по таекуон-до в страната част от хората с увреждания от Перник участват, с демонстрации преди срещите или след това, но са в залата с кимона и зрителите ги аплодират.

"На Европейското в София през 2012 година откриха шампионата и имаше доста изненадани сред публиката, които не очакваха технически така добре да са подготвени, но затова ги тренираме. Два пъти седмично, а понякога и повече. Идват и индивидуално, не сме ги ограничили. Важното е да ги научим да работят с ръцете и краката, както и координацията. Това ще им помогне за живота извън залата. Много са дисциплинирани и изпълнителни. Върнах се от Канада преди няколко години и там видях колко се помага на такива като тях. Веднага се организирахме и работим успешно. Правим им и турнири по всички правила. Абсолютно безкористно, те не плащат такси, облекла и всичко останало", заяви след заниманието треньора Иво Иванов, 5-и дан ITF, чиято идея за тренировъчния процес е подкрепена от Българска федерация таекуон-до.

"Имат пълната ни подкрепа. С каквото можем им помагаме. Хубаво е, че Иво Иванов и колегите му развиват такава дейност. Дано да има повече хора като тях, за да може децата и възрастните със здравословни проблеми да тренират. Всички знаем колко е важен спорта за тях, но не всеки се ангажира да им помага. Федерацията ще подкрепи всеки специалист по таекуон-до, който иска да работи с хора в неравностойно положение", категоричен е Марио Богданов, председател на Българска федерация по таекуон-до ITF.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

10-Декември-2016

12-Декември-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.