iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Млади перничани обраха златото на шахметен турнир

Перничани най-добри на шахмат

С четири златни медала за перничани приключи днес републиканското младежко първенство по шах. Медалите обраха двамата братя Ради и Любчо Данови. Първият е състезател в категорията до 16 години, а Любомир се бореше при най-големите – 18 годишните. Треньорът им Първан Аспарухов с клуба  "Юрии Бендерев – 1912" се представи на състезанието в Пловдив с петима състезатели в отделните възрастови групи. Самото състезание се проведе на три етапа класически шах, ускорен шах и блиц. 
При 16-годишните на „блиц" Ради Данов стана първи в конкуренцията на 24-ма шахматисти от цялата страна след като събра 5,5 точки от седем възможни. Със същият актив, но с по-лош турнирен коефициент втори е Цветелин Пантев от "Виктори"(Благоевград). Трети с половин точка по-малко е Радостин Рафаилов от Шумен.
По-големият брат на Ради, Любомир Данов е първи при 18-годишните на „блиц", където в седем кръга по швейцарската система се срещнаха 15 негови връстници. Любо Данов събра 5,5 точки, изпреварвайки с половин точка Сашо Андреев от „Абритус"(Разград) и Христо Вригазов от „Спартак"(Плевен).
На ускорен шахмат при 16-годишните превъзходството на Ради Данов е твърде сериозно, след като за седем кръга е дал само половин точка на противниците си и е събрал 6,5 точки. Тук отново втори е благоевградчанинът Цветелин Пантев с точка и половина по-малко , а трети с резултата на Пантев е Румен Николов от „Ивис-Плюс"(София)
В същата дисциплина при 18-годишните и пак в седем кръга по швейцарската система Любомир Данов е спечелил 5,5 точки, изпреварвайки Ивайло Стоянов от „Ивис-Плюс" с 5 и Христо Вригазов със същоя актив.
В класическия шах Любомир Данов е станал седми , а брат му , Ради Данов - осми.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.