iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


"Миньор" Чикаго влезе в историята на българският футбол зад граница

"Миньор" Чикаго влезе в историята на българският футбол зад граница 11_1415686264

За първи път в историята на родния футбол зад граница български отбор ще играе в най-силната полупрофесионална лига в САЩ. В мач бараж "Миньор" Чикаго победи в драматичен мач с продълженията италинаският тим "Интернационал" с 6:3. В редовното време резултатът беше 3:3.
Още в третата минута централният защитник на миньорци Светозар Гюров изпълни перфектна задна ножница и откри резултата за 1:0. Голът дойде след асистенция на бившият юношески национал Пламен Пенев.
Пет минути по-късно капитанът на италианците Косимо Патано направи грешка при изнасянето на топката в защита. Опитният Росен Каптиев се възползва по най-добрия начин и с хубав плътен удар разтреля италианският вратар за 2:0.
Малко след това при една от атаките на италианците Бен Агуилар засече с глава центриране от дясно и намали резултата за 2:1.
В 31-та минута Пламен Пенев направи втората си асистенция в мача, след като изведе по дясното крило капитана Благой Вълчев сам срещу вратаря. В първият момент Вълчев опита подаване, което беше пресечено самопожертвователно от защитник, който се хвърли на пътя на топката и тя се отби от тялото му. Коженото кълбо се върна при Вълчев, който покачи за 3:1. Така завърши първата част на двубоя.
През второто полувреме италианците нямаше какво да губят и взеха инициативата в мача.
Главният съдия, също се прояви, като даде две спорни дузпи, които бяха реализирани от нападателя на "Интернационал" - Кори Масти за 3:3.
Малко преди края на редовното време "чуковете" можеха да претърпят пълен обрат в мача, но стражът на "Миньор" Мартин Митев показа страхотният си рефлекс запзвайки равния резултат и така се стигна до продължения.
Българите започнаха ударно продълженията и още в първата си атака Росен Каптиев забоде вторият си го в мача за 4:3.
Малко по-късно след чудесна контра-атака на "винкелите" Пламен Пенев намери Ивалин Гунчев, който успя да укроти и задържи владеенето на топката, последва хитро извеждащо подаване по земя зад защитата към Пламен Пенев, който се оказа на стрелкова позиция очи в очи с вратаря Виченцо Динузо, но ударът му бе отразен в коренер.
На следващата атака отново Пламен Пенев подхвана атака от центъра с пас по ляво крило към Ивалин Гунчев, последния напредна и центрира в наказателното поле, като буквално сложи топката на главата на Пламен Пенев, който я насочи добре в далечният ъгъл на вратаря и направи резултата 5:3.
В средата на второто продължение при многоходова комбинация на винкелите Анатоли Вътев отправи удар, който бе отразен от вратаря, топката попадна в защитник, който се засуети, а опитния Вътев използва възможността да оформи крайният резултата 6:3.
От следващият сезон Миньор Чикаго ще има възможност да мери сили с едни от най-старите футболни отбори на територията на САЩ като немските "Швабен 1926", "Грийн Уайт 1956", както и полският "Игълс 1940".
"Колкото и не скромно да звучи това което "Миньор" Чикаго успя да постигне е един исторически връх, който е бил мечта на много поколения футболисти. Вече има български отбор в най-силната аматьорска лига в САЩ. Много сме щастливи, че стигнахме до тук. През тези четри години от създаването на "Миньор" минахме през доста трудности, пътят беше трънлив и неравен, но все пак щом сме стигнали до тук всичко си е заслужавало. Конкретно за мача в спортно-техническо отношение няма да правя разбор. Искам само да кажа, че този отбор показа характер и винаги играе за победа, търси я и израстна пред очите ми. Момчетата показаха, че са колектив, всички ние сме различни по характер, но в името на голямата цел пред отбора постигнахме всичко за което мечтаехме. Не искам да говоря повече, сега е време за почивка, защото имаше много напрежение, през сезона бяхме догонващи. Време до нова година да презаредим батерите. Искам специално от името на целия отбор да благодаря на нашият спонсор Димитър Огнянов, президент на транспортна компания "NAVIGATION", за това, че е с нас от създаването на отбора и този успех в голяма степен се дължи на финасовата стабилност, която дава на клуба. Благодаря и на ръководството на "Миньор" за перфектната организация за работа, на футболистите за себераздаването. Аз като треньор се гордея със своя отбор. Благодаря на нашите верни фенове, който въпреки студеното време, присъстваха на мача и ни дадоха своята подкрепа, благодаря им още веднъж. Накрая искам да благодаря на моето семейство моята съпруга и моят син за подкрепата която ми дадоха през сезона .", каза най-успешният български треньор в аматьорският футбол на САЩ - Емил Миланов.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.