iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Истината за състоянието на българския шахмат започна да се разбулва

Истината за състоянието на българския шахмат започна да се разбулва 06_1434023726

През последните години дейността на ръководството на Българската шахматна федерация е забулена в тайственост и мъгла, като с оправданието, че няма пари, от спортния календар изчезнаха някои традиционни състезания. Освен това съставът на държавните индивидуални първенства за мъже и жени е сведен до критичния минимум от 10 участници и съставите на отборите участващи в държавното първенство са намалени до 4 състезатели.

За сведение, участващите в турнира за Европейските клубни купи отбори са в състав от по 6 шахматисти. Този състав се поддържаше и в нашата страна в продължение на повече от 60 години.

Републиканският шампион за мъже и някои от шампионите за юноши в различните възрастови групи бяха принудени да заплащат сами разходите си, ако искат да участват в Световни и Европейски първенства.

Независимо от недоимъка на средства се появиха няколко състезания с гръмки названия като „Европейска лига по ускорен шах”, „Турнир на черноморските страни”,, „Турнир по ускорен шах на дунавските градове” и др., в които играят определен кръг състезатели и чието съдържание няма нищо общо с названието им, но те служат като идеална примамка, за осигуряване на средства от спонсори.

В края на миналата година истината за състоянието на българския шахмат започна постепенно да излиза на яве. Всичко започна от една справка на Министерството на младежта и спорта за предоставените финансови средства на спортните федерации за организирането и провеждането на международни прояви и първенства в страна през 2014 г. От нея е видно, че БФ Шахмат е на второ място сред федерациите получили най-много пари – 938 хил. лв. които са предоставени за две състезания: „Европейски индивидуални купи по класически шахмат за мъже и жени в Албена и Златни пясъци 01-09.06.2014 г. и 10-18.06.2014 г.” и „Европейско индивидуално първенство за жени в „Новотел Пловдив”.

Всички следящи отблизо шахматните прояви в страната и чужбина знаят много добре, че състезания под названието „Европейски индивидуални купи по класически шахмат за мъже и жени”, никога никъде не са провеждани. Затова беше сезиран министърът на младежта и спорта Красен Кралев с писмо подписано от над 20 шахматисти и представители на шахматните клубове в страната. Какво беше учудването на всички, когато прочетоха в отговора на министъра, че „проверката на Инспектората установи, че такива състезания са проведени и отчетните документи са на лице.” Че такива състезания няма знаят всички – не само шахматистите но и спортните журналисти. Има ли спортен журналист, който да не знае какви европейски първенства са проведени през годината в страната? Ако не знае, какъв спортен журналист е! Същият риторичен въпрос може да се отгправи и към служителите в Министерството на младежта и спорта. Не е нормално служители в това ведомство, отговарящи за тази дейност да не знаят това. Тогава защо не кажат истината, или има причини да я прикриват. За разлика от тях новото ръководство на Европейския шахматен съюз даде своя категоричен отговор, с писмо от 27 февруари т.г. в което се казва: „ЕШС потвърждава, че единственото Официално Европейско първенство, което е организирано от EШС в България през 2014 г. е “Европейското индивидуално първенство по шахмат за жени “, което се проведе от 5-ти до 18-ти юли 2014 г. в град Пловдив, България”. Вместо това да бъде червена лампичка за министър Кралев и да му даде основание да разрови криминалната далавера ощетила държавата с близо половин милион лева, той предпочете да „тупа топката” и чрез неговите служители да прави опит да се потули случая. Странно, че нито един спортен журналист не се нае да направи свое собствено разследване. Направиха го други и те се натъкнаха на смразяващи дъха финансови далавери и злоупотреби. А те са констатирани не от кой и да е а от Агенцията за държавна и финансова инспекция при проверката направена от тяхна страна в края на 2012 г. От изнесените факти в доклада на АДФИ става ясно, че само за първите 20 месеца от управлението на Силвио Данаилов, от БФ Шахмат по сметки зад граница са изтекли около 2 милиона лева! За този период ръководството на федерацията е похарчило над 160 хил. лв за командировки. Повече цифри едва ли е необходимо да бъдат привеждани, защото те само ще затормозят читателите. Разследването установи, че голяма част от средствата са превеждани по сметки на Словенстка банка в Швейцария, на името на нов, нелегален Европейски шахматен съюз регистриран на 4 май 2011 г. в офшорна зона на щата Делауер (САЩ).

За изясняването на възникналите въпроси и съмнения относно нерегламентираната дейност на ръководството на Българската федерация по шахмат, към нейния президент С. Данаилов, който до август 2014 г. беше и президент на Европейския шахматен съюз, и изпълнителния директор Николай Велчев бяха зададени публично 10 въпроса с молба да отговорят, за да се разсеят породилите се съмнения. Те не само, че не отговориха, но предприеха редица репресивни действия срещу всички интересуващи се от техните действия. Заплахите и очернянето на шахматните дейци станаха тяхно ежедневие. Отказаха да изпратят шампиона на България за 2014 г. гм Кирил Георгиев на Европейското първенство в Йерусалим (Изр), въпреки, че затова вече имаше решение от миналата година и то бе залегнало в регламента на първенството. На заседанието на УС на БФШахмат проведено на 25 април т.г Орлин Николов – треньор в ШК „М. Ботвиник” в София беше изключен за срок от 3 години от шахматното движение затова, че през декември м.г., в навеечрието на отчетно-изборното събрание на федерацията уличи изпълнителния директор Н. Велчев чрез „Господари на ефира” в опит да го подкупи и манипулира при предстоящия избор на нов президент, въпреки че имаше само един кандидат!

На 28 май т.г гросмайстор Кирил Георгиев, фиде-майстор Методи Стойнев и Симеон Стоичков – шахматен организатор от Столицата, дадоха пресконференция, на която се опитаха да запознаят журналистите, а чрез тях и спортната ни общественост със случващото се в българския шах. Пресконференцията не изигра своята роля, зящото на нея бяха дошли няколко клакьори, протежета на С. Данаилов, представящи се за журналисти, които всячески се опитваха да апострофират, прекъсват и манипулират водещите.

Затова, че са участвали в тази пресконференция тримата бяха наказани от УС на БФ Шахмат на заседанието му проведено на 5 юни 2015 г. с лишаване от състезателни права за срок от 3 и 5 години. Ръководството на федерацията е съставено от членове, половината от които никога не са играли нито една състезателна партия, които не знаят как се борави с шахматния шасовник и от коя страна стои, стигна в своята нагласт до там да раздава правосъдие на хора, които искат да знаят истината, които са цитирали факти от официален документ на държавна институция. Наказани са без да ги изслушат, без да им дадат думата да се защитят. Такова нещо никъде не е имало. Дори отсъдените за най-тежки престъпления имат право на защита. „Присъдата” влезе в сила веднага и попречи на К. Георгиев и М. Стойнев да играят в последния кръг на държавното отборно първенство и да защитят честта на своите отбори.

Сметките на управляващите обаче ще излязат криви. В защита на Кирил Георгиев и неговите колеги започна подписка, в която само за няколко часа се подписаха повече от 80 шахматисти и деятели. Възстана и президентът на асоциацията на професионалните шахматисти, гросмайстор Емил Сутовски от Израел, който заклейми самозабравилите се ръководители на Българския шахмат и призова ФИДЕ и всички шахматни федерации в света да не се съобразяват с това решение и да канят по всеки повод на свои прояви и състезания гросмайстор Кирил Георгиев.

Шахматните клубове в страната организираха подписка с искане за оставка на ръководството на федерацията и насрочване на извънредно общо отчетно-изборно събрание (съгласно Устава на федерацията). От ръководството на федерацията трябва да бъдат отстранени всички, които опетниха името на Българския шахмат, които го превърнаха в своя бащиния, в средство за лично облагодетелстване..

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.