iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Даниел Златков се подготвя за второто ниво на футбола в Турция

Даниел Златков се подготвя за второто ниво на футбола в  Турция 07_1405322726

Даниел Златков, който е защитник и тук играе за Миньор (Перник) и Славия, се готви за новия сезон в турската Лига 1. Това е второто ниво на футбола в страната.

Златков се превърна още от първия ден в основна фигура за отбора на Болуспор, а още по-ценно е, че във втората дивизия на южната съседка отборите имат право само на трима чужденци. След две години в Турция смята, че нивото в „А” група в никакъв случай не е по-високо от това в турската втора дивизия.

”Първенството и отборите в турската втора дивизия нямат големи разлики. Отборите от топ 5 и последните 5 са реално на едно ниво и всеки може да бие всеки. Странични неща влияят за крайния изход – например мотивацията, както и липсата на един или двама важни играчи”.

”Играем доста контроли с отбори от Суперлигата по време на подготовката и ги побеждаваме. Като цяло футболът в турската Суперлига и в турската Първа дивизия се различава по своя стил. В нашата дивизия се залага повече на физика, единоборства и използване на тактически предимства, докато в елита се играе по-европейски футбол: с разигравания, комбинации, технически по-хубав. Но голямата разлика за отборите от Суперлигата идва от чужденците. Всички знаем какви играчи пристигат в топотборите на Турция и няма как тяхното присъствие да не се отрази”, казва още той.

Неговият отбор Болу завърши на 15-о място, точно над зоната на изпадащите, само с 2 точки пред Фетиеспор, който слезе в трета лига. Въпреки това, и през миналата година, и през тази Болуспор е с амбиции да се изкачи в Суперлигата, което обаче трудно ще се случи.

От тази година той ще бъде единствен българин, след като Николай Димитров сменя отбора. Болу е 150-хиляден град, който е планински курорт. Има само един отбор, а всички, които се интересуват от спорт, са на стадиона на мачовете.

През първия сезон клубът се издържаше от един собственик, но феновете не бяха доволни и го изгониха. Сега през втория сезон издръжката идва от градските бизнесмени, общината и новия президент на клуба. Но системата е такава, че няма как отборът да остане без финансиране, обяснява роденият в Благоевград бивш младежки национал.

”В Турция хората са по-скоро позитивни. Няма значение от каква националност си, ако си вършиш работата. Не мога да се оплача от подкрепата на запалянковците на Болуспор, които още от първия мач ме приеха добре. Даже на последните срещи бяха вдигнали транспаранти в моя подкрепа. За съжаление четири мача преди края на първенството се контузих лошо, допълва Златков.

В мача с Манисаспор като гост в последната му минута Златков пада на земята след борба за висока топка и се оказва, че е скъсал връзка. Прави операция при много известен спортен хирург в клиника в Измир, а възстановяването му върви добре. Той очаква да се върне на терена, когато завършват шестте месеца за лечението му, но може да стане и по-рано заради добрата му мускулатура.

“Амбициран съм да заиграя на по-високо ниво, няма значение дали в Турция или на друго място. Но първо да се върна на терена след травмата, а и имам договор за още една година с Болуспор, обяснява Златков, който иска да скъса с имиджа на Български Роналдо.

Португалската звезда дори не е любимият му футболист, а се опитва да следва играта на Серхио Рамос.

”Следя българското първенство много сериозно. Не съм изпуснал нито един мач по телевизията. Мисля, че няма разлики със сезоните, когато аз бях в Славия. Сега не изпускам мач от Световното първенство и много съжалявам, че свършва, защото ни предложи много хубави и вълнуващи мачове. Още от самото начало ми направи впечатление отбора на Германия най-вече с постоянството си. Очаквам интересен и оспорван финал. Не съм фен на германците, но смятам, че ще бъдат Световни шампиони”.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.