iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Съд и прокуратура без представители в съвет срещу корупцията

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Пернишкият окръжен съд и прокуратурата се отказаха от участие в областен обществен съвет за противодействие на корупцията и организираната престъпност в Перник  На учредителното събрание, свикано от областния управител Иво Петров вчера, двете институции не изпратиха свои представители. Вместо това преди началото на заседанието беше прочетено писмо, подписано от шефовете им – председателят на Пернишкия окръжен съд  съдия Елена Николова и  окръжният прокурор  Пламен Найденов.

В  писмото се заявява уверение, че с професионалните си действия на служебните си места и съдиите,  и прокурорите ще помагат за осъществяването на целите и задачите, които си поставя Съвета. 

В същото време се посочва, че участието на тази институция би могло да се тълкува като нарушаване на основния принцип за разделение на властите и като противоречие с нормите за Закона за съдебната власт и Кодекса за етично поведение на българските магистрати, съгласно който магистратите не могат да членуват в организации или да извършват дейности, които засягат тяхната независимост.

Общественият орган, който ще се председателства от губернатора Иво Петров, трябваше да се учреди още на 7 февруари, но заради извънредната снежна обстановка, събирането беше отложено и се състоя вчера. В съвета влизат представители на областната администрация, на местните власти и на териториалните звена на държавни институции, излъчени от неправителствения сектор граждани, журналисти, представители на работодателски организации.

За разлика от своите колеги магистрати, лично шефът на Административен съд Перник Игнат Георгиев се включи в Съвета. На заседанието беше приет правилник. Предложеният проект претърпя незначителни промени. Утвърден беше и годишен план за работата на антикорупционния съвет.

Двата документа са публикувани на сайта на областната администрация – Перник. Съветът се създава по силата на държавната Интегрирана стратегия за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност и в изпълнение на Националния план за действие в тази област за времето от юли 2011 до юли 2012г.  

Следващото му заседание ще бъде през ноември. 

Сигнали за корупция до Съвета могат да се подават чрез областната администрация, но за последните две години, а и през предишните четири такива не е имало. Може би за това в  приетия план се акцентира на превантивни мерки.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.