iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Жените от ГЕРБ обсъдиха ракът на маточната шийка

Жените от ГЕРБ обсъдиха ракът на маточната шийка 03_1427532046

От ЖГЕРБ – Перник организираха беседа на тема „Ракът на маточната шийка“, като събитието се проведе в офиса на ПП ГЕРБ в града и събра над 30 жени.

По време на беседата бяха обсъдени начините за профилактика, диагностициране и лечение на заболяването. Инициативата бе част от Национална информационна кампания за женското здраве, която провежда женската организация на ГЕРБ през месец март.

Лекторът д-р Ивайло Лазов, акушер –гинеколог, директор на АГО в МБАЛ „Рахила Ангелова” , обясни на дамите как могат да бъдат разпознати симптомите на заболяването и кои са най-съвременните методи за диагностициране. „Ракът на маточната шийка е едно от най- разпространените злокачествени заболявания при жената. По данни на световната здравна организация то заема дял от 15% от всички онкологични заболявания при жената“, заяви д-р Лазов. Той допълни , че последните проучванията показват, че в България ежегодно се регистрират около 1200 нови случая.

Общинският координатор на ЖГЕРБ-Перник д-р Елза Драгомирова заяви, че основната цел на кампания е повишаване на здравната култура по отношение на всички засягащи жените заболявания и ранното им откриване. „В България тенденцията за повишаване на заболеваемостта от рак на маточната шийка следва на световната тенденция за увеличение.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.