iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Земетресенията разклатиха и политическите страсти

Сеизмограф на политическото напрежение

На последната рекордно дълга сесия на Общинския съвет на 19ти юли за земетресенията, провела се в конферентната зала на Двореца на културата в Перник. ГЕРБ и БСП се "замеряха" с оставки  през цялото време. Отегчиха граждани, журналисти, строители и кметове с поредните взаимните нападки между партийните “врагове”, празнословието, репликите, дупликите, личните обяснения и всички там процедурни еквалибристики.

В крайна сметка родните ни избранници изгласуваха няколко решения. Излъчена беше 9- членна комисия, която в срок до 10 дни трябва да провери какво реално е направено до момента по неотложните аварийно- възстановителни работи за преодоляване на последиците от земетресението на 22 май. В комисията влизат 7 общински съветници- представители на различните политически сили, представени в местния ОбС, представител на Камарата на строителите и представител на Община Перник. В срок от 15 дни комисията ще трябва да представи в ОбС доклад с констатациите, направени на база на извършената проверка. 

Д-р Александър Алексиев поиска оставката на председателя на ОбС Владислав Караилев. Вие, г-н председател сте , много добър инженер и конструктор, но сте лош председател. Моля Ви, идете си с мир, каза съветникът от БСП.

Милена Миланова върна топката в полето на БСП и на свой ред поиска оставката на кмета Росица Янакиева, заради съмненията провокирани от “жълтата папка” и за това, че не била осъществила личен контрол върху аварийно- спасителните възстановителни дейности.
Мен народът ме е избрал за кмет, каза Янакиева и подчерта, че не се плаши от проверките, тъй като не е извършила нищо незаконно.
Караилиев също заяви, че няма как да си подаде оставката.

Гласове от сесията, но не на съветници

Румен Сергиев- кмет на село Дивотино: Апелирам да се обедините в името на хората. През Дивотино минаха много отговорни фактори. Обещаха да построят къщи, да укрепят домовете. Два месеца след земетресението резултатът е следният: хора, чиито къщи са за бутане получиха възстановителни помощи от Междуведомствената комисия на стойност 1500лв., 2200 лв., 700 лв…. Къща с предписания за укрепване – 5000 лв. Какво да направят хората с тия пари?

Кирил Кирилов- кмет на село Богданов дол: Един пример от Богданов дол. Ивайло Иванов, който има предписание да бутне втория етаж на къщата си и да укрепи първия е получил от Междуведомствената комисия 1021 лв. С тия пари не може да се направи нищо. Времето минава, хората ще се принудят и ще се върнат в полуразрушените си домове. Недай си божи, по- силен нов трус и ще има жертви. Кой тогава ще бъде отговорен?

Димитър Живков - Камара на строителите: Очаквах дебати по това какво и как още трябва да се свърши. Притеснен съм от обидните реплики към някои от строителите. Възможно е да има и фирми, които са надписвали пари, но не бива да се говори като цяло. Ние не заслужаваме тези квалификации. Имам усещането, че и със земетресението ще стане като с театъра. Ние бяхме на линия още първия ден. Оставихме нашите домове със съборени комини и започнахме да оправяме пораженията по другите сгради.

Павел Андонов- жител на село Дивотино: Живея на фургон. През деня обикаляме селото, вечер влизаме да спим там. Първо казаха, че къщата ми е за бутане, после – за укрепване. Комисията направи оценка за 20 000 лв. Получих 2300 лв. Какво да направя с тия пари? Къде да отида?
Когато след земетресението дойде еврокомисарката Кристалина Георгиева, каза, че всичко ще бъде наред и на 2 октомври ще пием шампанско. А какво стана сега?

За различния аршин и за жълтата папка

Има възможности да се търсят и други алтернативи за финансиране на щетите. Има евродиректива от 2003 година, касаеща европейския фонд за солидарност, каза кметът Росица Янакиева. Градоначалникът заяви, че държавата не мери с еднакъв аршин- за село Бисер, чието население е по- малко от това на Дивотино, например, са отпуснати пари за построяването на 56 нови къщи, а в Дивотино помощите са символични. Ние не сме 10-та категория хора, каза Янакиева. Тя акцентира на това, че при 8507 молби към момента, са направени 3799 огледа, 1928 готови досиета са изпратени в комисията в София, а реално са получили парите си едва 35 потърпевши граждани. Одобрение има за още 159, но парите още не са дошли.Към момента заповедите за частично или пърно събаряне на сгради са 131. В 3 училища и една детска градина още не е започната работа.
Председателят на ОбС Владислав Караилиев, пък обясни отрицателния си вот на предложение за среща с финансовия министър Симеон Дянков така: “Няма да се червя пред министъра”, имайки предвид т.н. “жълта папка”. Той пооткрехна леко въпросната папка, като съобщи, че 15 броя чинове били местени за 1000 лева, постилането на найлон варирало от 1- 3.19 лв/ кв. м при различните фирми, а боядисването с латекс – от 3.40 до 10 лв. Боядисването на сградите на цели кметства пък било описано като неотложни аварийно възстановителни работи.
Този, който трябва да се срамува е финансовият министър. Въпреки обещанието си да се извини публично, ако обвиненията му за театъра не се окажат верни, не го е направил досега, го репликира Янакиева. 

Източник:http://gradski.org/archives/21846

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.