iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Въпросът е кой натрупа милионните дългове на Община Перник

Въпросът е кой натрупа милионните дългове на Община Перник 12_1450426585

Кой натрупа милионните дългове на Община Перник. Това се питаха взаимно и се хапаха съветниците отляво и отдясно, и си прехвърляха топката един на друг.

До обстрелването се стигна след като Милан Миланов от „Народен съюз-ВМРО-Патриотично обединение”, позовавайки се на предишни думи на кмета Вяра Церовска за това, че дългът на Общината е 30 000 000 лева, я попита как за един кратък период общинският борч е скочил от 13 млн. лв. на 30 милиона. Откъде и как? Вземат ли се мерки, за да не може през 2016 г. дефицитът да хвръкне на 60 милиона? Докога ще продължава порочната практика в края на годината да се гледат важни финансови въпроси като отчета на предишния кмет Иван Иванов за касовото изпълнение на бюджета за първите 6 месеца на 2015 г.? Какво ще прави новата управа оттук нататък? Тези въпроси зададе Миланов на Церовска и с пълно основание.

Общият дълг на Община Перник към 31 октомври е 29 759 799 лв., обяви кметът Вяра Церовска. Към борча има и фактури, подадени след месец ноември 2015 г., които обаче не са включени в справката. 12 389 061 лв. са задълженията към доставчици към 31 октомври 2015 г. И още:

2 731 287 лв. – временен безлихвен заем по ОПОС за покриване на неверифицирани разходи

Заеми: 1,5 млн. лв.

2.2 млн. лв.

5 млн. лв.

2 227 114 лв. – задължение за ДДС за главница и 1,3 млн. лихва за периода 2010 до 2015 г. От главницата са погасени 1,124 млн. лв.

Подадена е декларация за възстановяване на ДДС за периода 2007 – 2013 г. в размер на 1,370 млн. лв.

Отчисления по чл. 60 и чл. 64 от Закона за управление на отпадъците – 4 202 000 лв.- главница.

ГЕРБ вкара община Перник в дългова спирала, заяви Ралица Андреева от БСП след като чу справката. Завишени бяха неимоверно очакваните приходи, които никога няма да бъдат изпълнени, за да бъдат замаскирани други разходи, посочи тя. От заложените 3 710 000 лв. приходи и доходи от собственост, изпълнението за 6-месечието е само 767 521 лв., позова се тя на отчета на предишния кмет. 4 000 000 лв. са планирани като приходи от нефинансови активи, а изпълнението е едва 90 000 лв. – това са постъпления от продажба на сгради, земя, отстъпено право на строеж. Бюджетът е кух и ние предупреждавахме за това, заключи Андреева. За сметка на това пък има преизпълнение на разходната част, посочи тя.

Аз съм кмет от един месец, а вие сте съветник от много години и сте гласувала кухи бюджети, които са довели до това състояние, не й остана длъжна Церовска.

Вашият зам.-кмет Владислав Караилев и предшественика ви Иван Иванов дружно ни обясняваха колко балансиран е бюджетът, бе отговорът на Андреева.

На микрофона позиция вече бе заел Каралиев и обръщайки се към Андреева, й каза, че чете бюджета както дявола евангелието. Цяла година групата на БСП беше против докладните за изпълнение на програмата за общинската собственост. Престанете с дивия популизъм, продължи Караилиев, завладян от емоцията. Харесва ли ви или не, следващите 4 години Перник ще се управлява от ГЕРБ, с това твърдение увенча края на думите си той и упрекна социалистите, че в продължение 8 години назад при тяхното управление Общината е доведена до състоянието да натрупа 30 млн. лв. задължения. Зам.-кметът на свой ред упрекна съветниците от БСП, че са подкрепяли кухи бюджети. Ние свалихме тази кухина и празността, каза Караилиев.

Стига политиканстване, затова я докарахме дотук, намеси се в спора Милан Миланов. Прехвърляме си топката, а дефицитът расте, посочи той и подчерта, че държавата дава безлихвени заеми на Община Перник, но не взима мерки да реши проблема с дефицита. Трябва да се промени формулата, по която се определят средствата за Перник. Други общини взимат много повече от нас, припомни той. В отчета за касовото изпълнение на бюджета личи, че при по-далновидно управление общинският бюджет може да бъде по-добър – и като приходи, и да няма толкова силно завишена разходна част, каза още Миланов.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.