iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Владимир Уручев бе гост на традиционния празник на кв. „Мошино“

Владимир Уручев бе гост на традиционния празник на кв. „Мошино“ 08_1470484866

Представителят на ПП ГЕРБ в Европейския парламент Владимир Уручев бе специален гост на традиционния празник на кв. „Мошино“, като на събитието присъстваха още кметът на Община Перник и областен координатор на местната структура на ПП ГЕРБ д-р Вяра Церовска и народният представител и председател на Жени ГЕРБ Ирена Соколова., съобщават от пресцентъра на партия ГЕРБ.

Денят на квартала се отбелязва на 2 август, когато по стар стил е църковният празник на Свети пророк Илия.

Кметът на Община Перник д-р Церовска поздрави жителите и гостите на квартала, като им пожела покровителят на населеното място Свети Пророк Илия да ги закриля, да им носи здраве, щастие и благополучие.

„Това, което инж. Костадинов прави за квартал „Мошино“ и за квартал „Изток“ наистина трябва да покаже, че той работи с огромно желание и полага голяма грижа, за това кварталът да бъде красив, приветлив, чист и уютен“, отбеляза д-р Церовска.

Приветствия към събралото се множество отправиха евродепутатът Владимир Уручев, народният представител Ирена Соколова и кметът на кметство „Изток“ Емил Костадинов.

Владимир Уручев подчерта, че в дни като днешния отдаваме почит към българщината и нашите корени.

„Най-прекрасният празник през месец август е Илинден, денят, в който „Мошино“ празнува своя събор. Събират се близки, роднини, познати и се отдаваме на заслужено празненство и заслужена почивка, защото именно тук в Перник са най-трудолюбивите хора“, заяви народният представител Ирена Соколова и пожела на жители и гости да изживеят един незабравим празник.

„На този ден в далечната 1939 година, за първи път нашите прадеди се събират на вечерна молитва в новопостроената църква в село Мошино. Изграждането и е дело на родолюбиви българи, водени от желанието да съхранят вярата и езика на народа си. И ето ни и днес, 177 години по-късно, отново сме се събрали заедно да продължим традицията, завещана ни от нашите деди", заяви Емил Костадинов.

Празникът продължи с богата музикална програма. Пред Читалище”Съзнание” жители и гости на квартал „Мошино“ се насладиха на изпълненията на фолклорната изпълнителка Ива Давидова и средношколската формация на Ансамбъл”Граово”.Празничната програма закри поп-фолк певицата Галена, която изпълни най-големите си хитове.

На събитието присъстваха още зам.-кметовете на Община Перник Денислав Захариев и Севделина Ковачева, кметове на населени места от ПП ГЕРБ и представители на ПП ГЕРБ в Общински съвет-Перник.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.