iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Трябва да имаме силна армия

Трябва да имаме силна армия 03_1458725340

Силна държава означава и силна, модерна, боеспособна армия, катоедното без другото е невъзможно. Въоръжените ни сили трябва да са в състояние да гарантират националната ни сигурност. Това заяви по време на дебат на тема „Президентът – гарант или риск за националната сигурност“, председателят на ПП АБВ и президент на България (2002-2012) Георги Първанов. На форума във Велико Търново присъства и парламентарната група на партията, сред тях бе и народният представител от Перник Лъчезар Никифоров.

„Отбраната трябва да се наложи като бюджетен приоритет, казвал съм го нееднократно и ще продължа да го повтарям. Успоредно с това нееднократно сме поставяли и въпроса за прозрачността при разходване на средствата за отбрана, който също продължава да е актуален. Подходът за поставяне на трансформация на армията ни във финансова рамка във време на криза е грешен. Има два възможни подхода. Единият е определяне на оперативните способности на армията в зависимост от наличните средства и на тази база да определяме как да изглежда модернизацията. Другият възможен подход е да се набелязват предварително съответните рискове и заплахи и на това основание да се гради и армията. Не веднъж съм апелирал да не се правят прекалени икономии от национална сигурност. Не може от днес за утре да се решават проблеми на въоръжените ни сили“, посочи той.

Според Първанов модернизацията на БА може и трябва да бъда извършвана и с активното ангажиране на родната военна промишленост, което ще доведе не само до ръст на икономиката и заетостта, но и до инвестиционни потоци към страната.

Лидерът на АБВ коментира и споровете около това дали армията ни трябва да бъде професионална или наборна като подчерта, че държавата трябва да намери начин да компенсира липсата на военно обучение при младите хора. По думите му обаче връщането към наборната служба ще е неефективно. „Моята позиция по отношение на професионализацията на БА е била и винаги ще бъде категорично „за“. Връщането към наборна армия обаче би било не само непосилно скъпо, но и неоправдано от гледна точка на изискването за висока боеспособност на въоръжените ни сили“.

Според Георги Първанов държавата, включително следващият президент в ролята му на главнокомандващ, трябва да работят за допълнителна мотивация на българските военни и за престижа на професионалната ни армия. По думите му именно липсата на мотивация е и основната причина за недокомплекта на войската ни. В тази връзка той бе категоричен, че е недопустимо армията ни да бъда изграждана като че ли ще служи единствено за мисии в чужбина. Както и че участието ни в международни мисии и в НАТО трябва да бъде на принципа на равнопоставеността. „Не приемам това, което се наложи като тенденция министри, които си нямат идея от военна служба, от военни работи да обещават някъде по световните столици контингенти и идват тук и тогава да почват да се разписват съответните аспекти по това участие. Не искам да коментирам голямата тема за това, че ние не може да изграждаме армия, чиято единствена функция се свежда до това да участва в мисии в чужбина. Както се видя сега това деформирано отношение към задачите на БА ще рефлектира върху готовността ни за посрещане на предизвикателства по българската граница.“

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.