iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Според Валери Жаблянов има достатъчно аргументи за оставката на външния ни министър

Според Валери Жаблянов има достатъчно аргументи за оставката на външния ни министър 02_1456215276

Има достатъчно аргументи за оставката на външния ни министър. Това обяви депутатът от „БСП – Лява България” Валери Жаблянов. За твърдението си той се обоснова с външната политика на страната спрямо Турция и Гърция и я нарече пълно фиаско. Неслучайно сме се озовали в това положение, твърди Жаблянов.

Да стигнеш дотам да ти блокират гръцката граница, а Турция да прави партия в България, означава пълно фиаско на външната политика на България, лична отговорност на министър-председателя и достатъчно аргументи за оставка на министъра на външните работи, категоричен е депутатът.

Той обясни, че за левицата са необясними липсата на реакция от МВнР, уклончивото поведение на премиера и практическата липса на позиция на правителството след опитите на турското посолство да се намеси пряко в работата на ДПС, да пробва да я разцепи и да поставя условия за избора на ново ръководство. „Факт е, че български депутати са притискани от представители на посолството на РТурция с участието на турския посланик. Изводите, които направи Валери Жаблянов: Правителството е страхливо, премиерът е страхлив, няма никаква политика по отношение на РТурция.

От БСП смятат, че събитията в Гърция не са плод на десетина пияни фермери, каквито квалификации се появиха от някои министри. „Считам, че причините за блокадата на гръцката граница и гръцката политическа позиция са неуместните изявления на Бойко Борисов по време на кризата в Гърция миналата година, неконтролираните, просташки коментари на министри от правителството и на политически лица от българската държава. И днес ние понасяме икономическите загуби от липсата на дипломатически такт, на политически умения и заради сгрешената ни представа, че ако сме близки с Меркел, ще ни се уредят всички регионални въпроси.

Неколкократно сме повтаряли, че представата на премиера Борисов големите началници да определят нашата политика ще доведе до катастрофа в регионалните ни отношения”, заяви Валери Жаблянов.

Нерадостната ситуация на България, която изостри отношенията си и с Гърция, и с Турция, които са съперници помежду си, той определи като „висш пилотаж” на външната ни политика. Депутатът направи аналогия с няколкото национални катастрофи, като подчерта убедеността си, че те не са случайни и са предизвикани от неумението на висшите нива на българската политическа класа, на управлението на държавата да водят реалистична външна политика.

Правителството излага България непрекъснато на риск заради непоследователната, слаба, несистемна външна политика, заради неподготвените кадри в тази област, заради парализираното външно министерство, заради неподготвеност на външния министър, заради отсъствието на българската дипломация от ключовите форуми на международната политика в Европа, твърди Валери Жаблянов. Няма аргумент, с който преди две седмици българското въздушно пространство да се предостави за охрана на съюзниците ни от НАТО, а днес да създадем комисия, която да разследва основния ни съюзник от НАТО за намеса във вътрешните ни работи. За да се направят тези две стъпки в две последователни седмици, означава, че някой не е с всичкия си и че има кръгли идиоти, бяха думите на Жаблянов.

Няма никакво обяснение за това освен сляпото подчинение на правителството ни на външен диктат и опита да угоди на разнородни външни интереси, смята той.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.