iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Служебното правителство раздаде пари

Служебното правителство раздаде пари 11_1415263350

Вчера служебното правителство е раздало над 21 млн. Това вероятно ще е последното за мандата му.

Най-много пари - 19 910 247, бяха отпуснати за преодоляване на щетите от наводнения. На общините ще бъдат преведени 19 015 938 лв., а останалите средства са за МВР и още 6 министерства.

За Бургас, Габрово, Севлиево, Велико Търново и Баните, които бяха засегнати от обилния мокър сняг и интензивните валежи от дъжд на 25 октомври, авансово ще се предоставят средства в размер на 70% от направените разходи. Останалата част ще бъде изплатена след представяне на изискващите се документи. Правителството реши още да отпусне 10 хил. лв. на близките на Валентина Стойчева, която загина при наводненията в Бургас в края на октомври.

64 116 лв. бяха дадени за честване на 90-годишнината от основаването на Българския олимпийски комитет и участието в 12-ия Зимен европейския младежки олимпийски фестивал. 950 хил. лв. ще бъдат изразходвани за възстановяване на пътя за Банско, който се срина преди 2 седмици. Националната библиотека също получава 116 хил. лв. за текущи разходи. 10 530 лв. бяха отпуснати за стипендии на деца с изявени дарби и 40 830 за пътни разходи на правоимащи болни.

Близо 440 хил. лв. получава и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, за да покрие неотложни разходи, включително и за заплати. Преди месец шефката на ДКЕВР Светла Тодорова се оплака, че дупката в хазната на контролния орган е около 700 хил. лв. основно заради направените одити на ЕРП-тата. Нещо повече - липсата на пари почти е блокирала контролната дейност на регулатора, тъй като няма пари за проверки на място из страната. По закон инспекциите се плащат от самите дружества, а парите се превеждат по сметката на бюджета. Оттам после трябва да ги върнат обратно в ДКЕВР. Комисията има и съдебни разходи от порядъка на 100 хил. лв. по заведени срещу нея дела, съобщи още Тодорова. Бюджетът на ДКЕВР за 2014 г. е 3.9 млн. лв., но са удържани 5% като резерв, а наскоро и още 10%.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.