iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Синята коалиция решава за президент на предварителни отворени избори

Юлиян Ситарски

С предварителни отворени избори  партиите от Синята коалиция – СДС и ДСБ ще решават за обща кандидат президентска двойка. Все още има опция за споразумение, като срокът й изтича до вечерта на 29 април. Ако не се стигне до консенсус и от СДС и ДСБ не се  разберат за единна кандидатура за президент, на 15 май ще се проведат отворени избори. В тях ще може да участва всеки български гражданин, пожелал да даде своя предварителен вот за син претендент за държавен глава. Това обясни областният председател на СДС в Перник Юлиян Ситарски на пресконференция вчера.

Той подчерта, че излъченият от СДС кандидат за президент Румен Христов е спечелил в напълно демократична процедура на предлагане и номиниране от съответните структури, като е надделял над Надежда Нейнски по честен начин и „мачът не е бил уговорен”.  Тази демократична традиция в СДС е от  21 години и половина, подчерта Ситарски.  

Румен Христов беше предложен като претендент за държавен глава от СДС след заседание на НИС на партията,  състояло се на 26 април. От ДСБ не приеха номинацията. Те издигат свой претендент в лицето на евродепутата Светослав Малинов.  От партията на Костов смятат, че Светослав Малинов има шанс при едни предварителни отворени избори, ако те бъдат проведени при ясен регламент и организация и ако бъде предотвратено вмешателство на други партии или бизнес интереси. Според тъмно сините,  възможността Румен Христов да бъде подкрепен без предварителен вот е нищожна, заради  връзки му с бившите шефове на СДС Пламен Радонов и Христо Бисеров, които сега са много близо до Доган.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.