iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще ограничават изборния туризъм

Ще ограничават изборния туризъм 07_1436522142

Парламентът е на път да ограничи възможността за изборен туризъм с окончателното гласуване на промените в Закона за гражданската регистрация, след като последните текстове не бяха приети от НС вчера заради поредните политически флиртове между ГЕРБ и ДПС, което ще отложи обнародването на нормативния акт в "Държавен вестник".

Но плановете на депутатите са да изгладят противоречията и да приемат целия закон до дни.

През оставащите 3 месеца до кметския вот предстоят мащабни проверки и при констатирани нарушения ще бъдат налагани сурови наказания срещу гласоподавателите, които умишлено са се преместили в друга община, за да пуснат бюлетина там. С измененията се намалява максимумът на броя регистрирали се на даден адрес. Назначени от кметовете комисии ще извършат проверки на регистрациите за периода 1 юли 2014 - 30 април 2015 г., когато изтече 6-месечният срок преди кметския вот за промяна на адреса. По данни на регионалното министерство само за периода от началото на 2015 г. до май става дума за 131 хил. души. Хванатите в нарушение ще бъдат заличавани автоматично от регистрите, предвидена е и глоба от 500 до 3000 лв. Заявената крайна цел е до септември да се изловят всички, които срещу някаква облага са нарушили закона. В същото време се създава риск от нови опашки за лични документи, тъй като заличените по постоянен адрес ще трябва да ги подменят. Другата опасност е много хора да останат без възможност да гласуват, ако не успеят да получат новата лична карта.

В момента броят на хората, регистрирали се по настоящ адрес в дадено жилище, не може да надхвърля трикратно обичайните му обитатели. Новите разпоредби изискват регистриралите се не само по настоящ, но и по постоянен адрес, да са не повече от двукратния брой на обичайно живеещите на съответното място. Трикратно надвишаване се допуска само ако става въпрос за роднини по права линия, по съребрена до 4-та степен включително или по сватовство до втора степен. По сметките на депутатите на един човек не бива да се падат по-малко от 10 кв. м жилищна площ. Надхвърлилите позволената бройка ще бъдат дерегистрирани. По въпроса как ще се определя кои да бъдат изхвърлени, шефът на регионална комисия в НС и вносител на проекта Найден Зеленогорски (РБ) обясни, че тези, които са се регистрирали първи, ще са първи и по право.

Няма да се допуска регистрация по постоянен или настоящ адрес за повече от 4 месеца в хотел, мотел или друго място за подслон. Зеленогорски каза, че това се прави заради големия брой изборни преселници в курортни селища като Несебър. Регистрацията в хотел ще може да бъде подновявана при изтичането на позволения срок, но под контрола на органите, които се занимават с това.

Проверки за евентуални нарушения на тези разпоредби ще се извършват от назначени от кметовете комисии, в които ще влизат представители на съответната община и областна управа, и на териториалните поделения на МВР и ГРАО. Комисията може да бъде определена и от областния управител, ако кметът не издаде заповед за това в определения му 3-дневен срок. Този текст разгневи опозицията, която заподозря опит за вмешателство от страна на управляващите, тъй като губернаторите се назначават от централната власт.

Самите проверки ще се извършват в рамките на 7 дни от съставянето на комисията и протоколите с резултатите от тях ще се оповестяват. Ректорите на висшите училища пък ще трябва да предоставят актуални списъци в началото на всяка учебна година за настанените в студентските общежития, като броят на хората в една стая не може да надвишава броя на леглата в нея. Студентите обаче не попадат в обхвата на паричната санкция. Цялата така набрана информация за установени нарушители ще се праща на ГРАО в регионалното министерство за автоматично заличаване от регистъра на населението.

----КОМПРОМИС

По искане на ДПС депутатите ще доизглаждат текстовете за заличаване по административен път на насилствено дадените имена на онези пострадали от възродителния процес, които вече не са между живите. ГЕРБ излязоха с компромисно решение и предложиха наследниците на починалите да подават заявление, а при разногласие между тях спорът да се решава от районния съд. От ДПС обаче не останаха доволни и двете партии се разбраха да не гласуват конкретния текст, с което се отложи и довършването на закона.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.