iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Росица Янакиева: Обсъждат се въпроси, свързани с работата на почти всички общини

Росица Янакиева: Обсъждат се въпроси, свързани с работата на почти всички общини 07_1405057967

Да бъде отправена покана за среща към УС на Националното сдружение на общините в Република България, синдикални, работодателски и неправителствени организации. Това решение беше взето на заседанието на ИС на АБВ.

Целта на срещата е да бъдат обсъдени тревожни въпроси, свързани с работата на почти всички общини, обезпокоени от фактите по изпълнение на бюджетната рамка, обясни Росица Янакиева, член на НС на АБВ и кмет на Перник. Това автоматично означава, че 5-те процента, които бяха оставени в резерв, няма да бъдат получени от общините, обясни Янакиева.

„Тревожен е фактът, че все още не е подписано споразумението с ЕК за настоящия програмен период. В много тежка и рискова ситуация са голям брой от проектите, които се изпълняват в момента в много висок процент, тъй като там, на първо място, не се предоставя финансиране по велифицирани вече изпълнени разходи по проектите”, коментира още Янакиева. Освен това се налагат корекции по различни проекти, без да има достатъчно основания за това, вероятно поради нерегулираните взаимоотношения между правителството на България и ЕК, добави тя.

Всичко това, както и бюджетната рамка за следващата година, са част от причините да се търси среща на това ниво – за да изработим политиките и да бъдем максимално полезни на общините при приключване на проектите от миналия програмен период и за успешното стартиране на новия програмен период – 2014-2020 година, каза в заключение Росица Янакиева.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.