iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Радан Кънев подаде оставката си пред Реформаторския блок

Радан Кънев подаде оставката си пред Реформаторския блок 08_1407160319

На заседание на Реформаторския блок (РБ) днес, Радан Кънев е подал оставка си като говорител на Реформаторския блок.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев излага мотивите си за оставката, цитиран в съобщение на Реформаторския блок. Според него лидерството на Блока се осъществява от Бойко Борисов. По думите на Кънев "някой трябваше да хвърли камък - не камък по РБ, а в блатото на българската политика". Унижението е за политическите лидери и за българските граждани, смята той.

Най-напред дойде съобщението от РБ

Кънев смята, че трудно постигнатото и крехко единство на РБ след евроизборите е "сериозно разколебано".

"Образът на РБ като единен и нов политически съюз беше подменен от образ на традиционна многопартийна коалиция с разностранни и често противоречиви интереси", коментира Кънев.

Председателят на ДСБ смята, че "Изпълнителният съвет на Блока е в трайна невъзможност да формира убедителна и силна обща политика". Според него е под въпрос "наличието на обща политическа воля на РБ, за сметка на конюнктурни интереси и баланси без политическо съдържание".

Кънев твърди, че общото бъдеще на Блока и заявеното в Учредителното споразумение обединение в единна политическа сила нямат подкрепата на част от партньорите в коалицията.
Под съмнение е единството на Парламентарната група на РБ веднага след изборите. Гражданският съвет е изолиран и делегитимиран в работата си от партийните ръководства, включва в мотивите си за решението Радан Кънев.

По думите му РБ "няма общо позициониране в предизборния и следизборен период и заявени общи цели на парламентарно поведение". Той смята, че се "търси арбитражът на външни фактори и се поемат самостоятелни ангажименти за предизборно и следизборно поведение".

"Кулминация на този процес беше директното поемане на ангажимент за подкрепа на актуализацията на бюджета на среща с Президента, преди провеждане на ИС, поставен впоследствие пред свършен факт".

На срещата при президента представители на РБ бяха Меглена Кунева (ДБГ) и Божидар Лукарски (СДС).

Доводите за актуализация на бюджета са убедителни, каза днес пред "Фокус" Меглена Кунева. Доводите са липса на средства в здравната система и за разплащане с бизнеса, включително и парите по европейски програми са много сериозни. Не можем да допуснем по този начин да се намалят работни места, коментира Кунева.

При тези обстоятелства, волята на РБ се формира чрез контакти между част от партийните ръководства и ГЕРБ, а лидерството на Блока се осъществява от г-н Бойко Борисов, смята Радан Кънев.

Така Блокът не може да постигне краткосрочната си цел да бъде алтернатива на днешните парламентарни партии и да консолидира всички български избиратели, които не приемат нито участие на ДПС и БСП във властта, нито еднопартийно управление на Бойко Борисов и ГЕРБ, мотивира се досегашният говорител на РБ.

Кънев смята, че така "РБ не може да постигне и дългосрочните си цели да осигури сериозни реформи в правосъдието, администрацията и социалната сфера".

Тези цели са постижими само през безусловно утвърждаване на единството на Реформаторския блок и отговорно и равноправно участие в реформаторско дясно управление, убеден е Радан Кънев.

Източник: dir.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.