iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Проведоха последната среща за изборите в неделя

Проведоха последната среща за изборите в неделя 10_1412146651

Областният управител на Перник Бойка Павлова проведе заключителна среща по подготовката на парламентарните избори.

За последни инструкции тя се срещна с представители на Районната избирателна комисия /РИК/, ОУ „Пожарна безопасност и защита на населението”, ОД на МВР, „Информационно обслужване”, с началника на ТЗ „ГРАО”, секретарите на шестте общини и „ЧЕЗ Разпределение България” АД.

Отговорност на Областна администрация Перник е цялостното координиране на дейностите по подготовката на изборите между администрацията на Министерски съвет, Централната избирателна комисия и на местно ниво – РИК и общинските администрации на територията на областта.

Бюлетините за вота вече са доставени в областната администрация. В момента те се съхраняват и разпределят от РИК Перник. Обсъдено беше предаването им по общини, което ще бъде осъществено по три транспортни лъча с охранителна полиция.

В хода на работната среща бяха утвърдени редът и часовете в изборния ден за подаване на избирателната активност на територията на област Перник. Данните за броя на гласувалите избиратели ще бъде обявявани до 10.30 ч., 13.30 ч. и 17.30 ч. До 19.30 ч. ще бъде предадена информация за приключване на гласуването в изборния ден и за секциите, в които гласуването продължава след 19.00 часа. Актуалните данни ще бъдат своевременно подавани от Областна администрация Перник на ЦИК и публикувани в сайта на областта.

Създадена е организация и ред за приемане на СИК след приключване на деня на вота. Подсигурени са допълнителни столове и маси за членовете на секционните комисии – както в зала „Панорама”, така и в предверието й. Всеки екип на СИК ще получава пореден номер при пристигането си и първите пристигнали ще бъдат първите, които ще предадат протоколите си. По този начин се избягва струпването и дългото изчакване. Екип от 15 души на Областна администрация Перник, заедно с охранителна полиция ще координира минаването на СИК до РИК.

Община Перник увери, че строително-ремонтните дейности текат усилено и в срок ще бъде осигурен достъпът до сградата и паркинга на Областната администрация. Ще бъдат осигурени прожектори на паркинга пред Общината, зад Минна дирекция и Областна администрация, за лесно преминаване на автобусите и автомобилите, извозващи членовете на СИК. Движението и паркирането на лични автомобили в района ще бъде ограничено.

На срещата беше обсъден и редът по опаковане и предаване на бюлетините, избирателните списъци, протоколите на СИК за отчитане на изборните резултати и другите книжа и материали от изборите за народни представители, както и местата за тяхното съхранение, съгласно Решение на ЦИК №826/03.09.2014 г.

Секретарите на общинските администрации получиха белите торби за предаване от СИК на изборните книжа и бюлетини на комисията; кутиите за поставяне на отрязъка с номерата на хартиените бюлетини за гласуване и избирателни списъци за гласуване.

Областна администрация Перник напомни, че разполага с 4 резервни копирни машини, които могат да бъдат предоставени в случай на необходимост, за да протече гладко обработката на изборните документи в СИК.

От „ЧЕЗ Разпределение България” АД обявиха, че са в готовност за действие при евентуални аварии. Допълнителни аварийни групи ще бъдат подсигурени в неделния ден. Определен е нарочен телефонен номер за връзка с ЧЕЗ, в случай на прекъсване на електрозахранването в СИК.

От Областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението” увериха, че разполагат с генератори, които могат да бъдат използвани в случай на нужда. Също така докладваха, че всички избирателни секции са инспектирани, отговарят на изискванията за пожарна безопасност и са направени съответните инструкции.

Областният управител Бойка Павлова подчерта, че разчита на всички, на личен строг контрол от тяхна страна и изключително коректна организация за прозрачно провеждане на парламентарните избори. Тя благодари за професионализма и добрата работа до този момент и изрази уверение, че в област Перник изборите ще протекат спокойно, прозрачно и с висока избирателна активност.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.