iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пресичат изборния туризъм в пернишко

Пресичат изборния туризъм в пернишко 07_1436770913

В края на май Перник бе посочен като една от водещите дестинации в изборния туризъм преди кметския вот наесен, като според официална справка от регионалното министерство, регионът бе сред областите в страната, рекордьори по промяната на настоящия адрес.

За периода от 1 февруари до 25 април факт са били 1959 регистрации срещу едва 691 за същия период на миналата година. И в шестте общини на територията на региона месеци преди вота за местна власт се наблюдава раздвижване. Най-голямо е в община Ковачевци, където при 22 регистрирали се по настоящ адрес в първите четири месеца на м. г. за същия период на тази новите регистрации са 280 или близо 13 пъти повече. Следват Трън и Земен, където регистрациите са скочили съответно 8 и 7 пъти. В останалите общини увеличението е двойно. В Перник - от 424 за м.г., за тази регистрациите са 952, в Радомир- от 135 са нараснали на 295, и в Брезник - от 73 на 149.

С приетите на второ четене промени в закона за гражданската регистрация, ако не напълно невъзможен, изборният туризъм поне ще бъде чувствително ограничен. Измененията целят да пресекат възможността за масово преселение на граждани към малки общини и регистрация на десетки граждани на един и същ адрес с цел участие в предстоящите местни избори. В тридневен срок от влизането в сила на закона кметовете на общини или на райони издават заповед за определяне на комисия, която да извърши проверка за спазване на изискванията на извършените адресни регистрации за периода 01.07.2014 - 30.04.2015 година.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.