iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Пернишката структура на АБВ участва в дебата за функциите на президента

Пернишката структура на АБВ участва в дебата за функциите на президента 01_1453097090

Пернишката структура на АБВ участва в дебата за функциите на президентската институция, като народният представител Лъчезар Никифоров, областният лидер Петър Първанов и членове на структурата обсъждаха идеята за увеличаване на правомощията на държавния глава.

ПП АБВ ще бъде твърде категорична алтернатива на политиката, провеждана от настоящия президент. Това заяви Георги Първанов, президент на Р България /2002-2012/ и председател на ПП АБВ в рамките на “Президентски дебати 2016. Президентът лидер или придатък“.

„По всеки клон от тази политика ние ще отстояваме своите алтернативни виждания. Много по-важно е да окуражим гражданите да направят своя избор върху модела на реализирането на президентските правомощия“, добави той.

Георги Първанов коментира, че националният интерес изисква да се търсят начини за реализация на широк консенсус по президентската кандидатура, много преди изборите. „Отдавна сме се опитвали да предизвикаме дебати по темата, но сме се сблъсквали с високомерието на една политическа централа. Отчаяната битка за запазване на монопола в лявото пространство ще е за сметка на българската политика като цяло, а не само в ляво“.

Георги Първанов каза, че при липса на консенсус в лявото политическо пространство, АБВ е в готовност със свой кандидат. Що се отнася до възможността за подкрепа на други кандидати, АБВ няма да окаже такава, без подписано коалиционно споразумение.

Председателят на ПП АБВ постави и няколко акцента по характеристиката на бъдещия държавен глава. „Държавният глава трябва да бъде реален партньор, но и силен коректив на едно управление. Трябва ни държавен глава, който да може да направи прочит на съвременния български патриотизъм или национализъм.

По време на дискусията Георги Първанов каза, че ПП АБВ планира консултации с останалите политически формации за конституционни промени, които се отнасят до начина, по който се избира държавния глава и изискванията към претендентите за „Дондуков“ 2. Партията ще настоява условията за избор на президент да се приравнят към тези за избор на депутати. Според Първанов, изискването бъдещият президент да е роден задължително в България и през последните пет години да е живял у нас, е архаично и трябва да отпадне от конституцията. „В 21 век подобно ограничение е безсмислено и няма място в българската конституция. Питаме ли се колко български граждани, живеещи по света, са потенциално потърпевши от тези ограничения? Това са интелигентни хора, които биха могли да дадат свежест в българската политика“. Според Първанов, трябва да отпадне и изискването, според което, за да може да бъде избрана президентска двойка на първи тур, да са гласували 50% от избирателите.

Лидерът на АБВ за пореден път разгърна идеята за увеличаване на правомощията на държавния глава, като например, пряко да инициира провеждане на референдум. Първанов смята, че тема на дискусия трябва да стане и начинът за преодоляване на президентското вето от парламента. В заключение той каза, че с това не се изчерпват и затварят елементите на конституционния дебат за усъвършенстване на президентския модел.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

16-Декември-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.