iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Партиите призраци разчистени

"Поразчистихме гробището, където имаше партии-признаци", така образно коментира резултатите от последната ревизия на политическите партии в България  председателят на Сметната палата Валери Димитров пред БНР.

В момента у нас има 177 регистрирани политически партии. Преди време в страната е имало 376  политически организации. За сравнение - във Франция действащите са 244, в Англия - 174, а в Германия - 110.

Около  250 партии вече са закрити от съда. Основание за това дава Закона за политическите партии, където е записано, че партия, която след последната си регистрация не се е явявала повече от пет години на избори, подлежи на прекратяване.

Според Валери Димитров не се очаква ново роене на партии на предстоящите избори.

Сметната палатата прави ревизия на парите на политическите партии всяка година.

"Ние всяка година установяваме определени нарушения. Но мога да кажа, че фактите, данните, които изнасяме за тези нарушения постепенно променят ситуацията, защото повечето партии, особено големите и тези, представени в парламента, се съобразяват с нашите доклади и подобряват своето финансово счетоводство", допълни Димитров.

По препоръки на Сметната палата в Перник придстои прецизиране на отдадените за ползване на партията общински имоти, които не се ползват по предназначение. Според запознати имало и партии, които са отпаднали от регистъра.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.