iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


От БСП предлагат глоби за незаконни регистрации заради изборите

От БСП предлагат глоби за незаконни регистрации заради изборите 05_1431678025

От БСП предлагат глоба от 500 лв. до 3000 лв. за длъжностни лица, извършили незаконни регистрации с изборна цел. Мая Манолова от БСП уточни, че наказанието ще се налага за всеки отделен случай на нарушение.

Мярката е във връзка със зачестилите случаи на масови регистрации по селата преди местния вот. Промените в Закона за гражданската регистрация предвиждат възможност да се прави проверка за законността на адресните регистрации. Тя ще се извършва по сигнал на собственика на имот, на гражданин или служебно от кмета. В случаите, в които се установи незаконна регистрация, тя ще бъде анулирана, а новорегистрираният избирател - заличен.

В преходните разпоредби се предвижда задължителна служебна проверка на всички нови адресни регистрации в периода от януари до 25 април, когато изтече законовият срок за пререгистрация преди вота. Незаконните ще бъдат автоматично заличени. Кметовете пък ще бъдат задължени да обявят публично списъка на новите регистрации, така че потърпевши собственици на имоти да могат да реагират.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.