iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Още две политически сили оспорват резултатите за общински съветници в Перник

Още две политически сили оспорват резултатите за общински съветници в Перник 11_1446644177

Още две политически сили оспорват резултатите от вота за общински съветници в община Перник, които са част от Местни избори 2015 г. Освен БСП, жалби до Административния съд чрез Общинската избирателна комисия /ОИК/ са подали Български демократичен център /БДЦ/ и кандидат за общински съветник от ПП “Никола Петков”, издигнат от коалиция „Реформатори и Демократи за Перник”. Във вторник беше последният срок за депозирането им.

Манипулации в протоколите на секционните избирателни комисии, разминаване в данните между оригинални протоколи и копията им, непрозрачност и като цяло опорочаване на вота са част от мотивите на трите политически сили, които оспорват резултатите и са недоволни от тях.

Както вече писа Pernik Today, социалистите посочиха и драстични разминавания в числата от избирателните списъци. Те обявиха, че броят на имащите право на глас е различен в списъците за избор на общински съветници, за избор на кмет на І тур и за избор на кмет на ІІ тур.

Разминавания има и във фабричните номера на протоколите в секционните комисии. Там бяха оповестени фрапиращи разлики. Копия от оригинални протоколи, дадени на представители на партия, скрепени с подпис и печат, носят различни номера от оригинала и представят различни данни от него. Затова се иска магистратите да сверят и данните на оригиналните протоколи с копията. Поправки в протоколите в СИК са правени без задължителните подписи на всички членове на комисията.

При работата на секционните избирателни комисии, голяма част от бюлетините неправилно са били отчитани като недействителни, а всъщност са отразявали правилно и недвусмислено вота на избирателя – това пък е мотив, водещ към големия брой недействителни бюлетини, които за избора на общински съветници са цели 4 769. При преброяването на действителните бюлетини са допуснати грешки при отразяването на отделните гласове за всяка кандидатска листа на партиите и коалициите.

И трите политически сили настояват за повторно ръчно преброяване на бюлетините за избор на общински съветници.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.