iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Опитват се да стабилизират община Перник чрез бирничество

Опитват се да стабилизират община Перник чрез бирничество 11_1448789350

Чрез бирничество се опитват да стабилизират община Перник, като това обяви председателят на групата съветници от БСП Кирил Леонов по повод увеличената цена на такса „Смет”, която ще плащат перничани и фирмите от 1 януари 2016 г.

На пресконференция след общественото обсъждане на план-сметката за сметосъбирането и сметоизвозването в общината, той подчерта, че в предизборната си кампания кметътВяра Церовска не е споменала нищо за увеличаване на данъците, напротив „масово се коментираше привличане на инвестиции и разкриване на работни места”, посочи съветникът.

Първата политика, която тя реализира обаче е увеличаване такса „Смет”, което няма да допринесе за увеличаването на нови инвестиции в община Перник, категоричен е Леонов. Напротив, това ще демотивира инвеститорите, което означава, че няма да има и нови работни места, твърди той и допълни, че ставаме свидетели на това как политиката на национално ниво се прехвърля на местно равнище.

В план-сметката за 2016 г. има няколко драстични промени спрямо 2015-та, коментираха от левицата. Социалистите насочиха вниманието към общата сума за сметоизвозване, сметосъбиране, която е завишена с 1 600 000 лв. в сравнение с 2015 г. От 7 310 315 лв.,за 2016-та парите за чистота скачат на 8 920 808 лв. На въпроса защо има такова драстично увеличение, общинската администрация отговаря, че е увеличила площите за почистване, но без всякаква конкретика, посочи Кирил Леонов. В позицията за зимно и лятно почистване на уличните платна, площадите, алеите, парковите и други територии, предназначени за обществени места, са заложени цели 4 108 436 лв., а в старата план-сметка за същите дейности са предвидени 745 000 лв.

За първи път на Общинския съвет се предоставя докладна за разглеждане и приемане на план-сметката за следващата година без приложена справка и планиране на приходите от такса „Битови отпадъци”, заяви общинският съветник Ралица Андреева и подчерта, че до момента никой от общинската управа не е дал отговор какви са очакваните приходи от такса „Битови отпадъци”.

Как за една и съща услуга двойно се увеличава сумата, която до момента община Перник е планувала и разплащала, пита тя. Цената на еднократно събиране и транспортиране на депо за отпадъци за кофа тип „Мева” от 1, 67 лв. отива на 2,33 лв. При контейнер тип бобър сумата е драстично по-висока - от 10 лв. за тази година отиваме на 23, 65 лв за 2016-та, посочи тя.

Няма предпоставки и условия този разход да e увеличен, твърди тя.

Новата план-сметка звучи като бакалска сметка и тя няма нищо общо с административните изисквания за коректност и прозрачност, за които се пледираше в предизборната кампания, коментира Ерик Рангелов, който смята, че докладната на кмета е почти литературно произведение. План-сметката е разработена непрофесионално и тотално замъглява истината, заяви той.

Перничани биха поели на увеличението на такса „Битови отпадъци”, но ако това наистина им гарантира по-чист град, посочи Рангелов. Когато обаче се вижда само разхищение на средства, съгласие по завишението няма да има, твърди той.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.