iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Обясниха как ще се гласува

Обясниха как ще се гласува 07_1437053321

Право да гласуват на територията на шестте общини от област Перник ще имат онези граждани, които са живели най-малко 6 месеца в съответното населено място, като това означава, че избирателят трябва да има регистрация и по постоянен, и по настоящ адрес на територията на Република България.

Поне единият от адресите трябва да е на територията на съответната община, а при избори за кметове на кметства – и на територията на съответното кметство. Това обясни Румяна Сидерова от Централната избирателна комисия /ЦИК/, която бе в Перник заедно с колегите си Таня Цанева и Метин Сюлейман, за да разяснят отрано правилата за гласуване на вота за кметове и общински съветници през октомври 2015 г. Българските граждани не познават достатъчно правата си по време на избори и не знаят как да гласуват, сочат изводите от предишния вот през 2014 г.

Хора, чийто настоящ адрес е извън пределите на България, няма да имат право на глас в местните избори. Това означава, че освен избирателните списъци, включващи граждани с право на глас, ще има и доста по-дълги списъци на заличените лица, уточни Румяна Терзиева.

Студенти и ученици не могат да гласуват на територията на общината, където се обучават, ако постоянният им адрес не е на територията на тази община или ако имайки настоящ адрес, не са подали заявление за гласуване по настоящ адрес не по-късно от 14 дни преди изборния ден. Привилегията за учащите е, че са освободени от занимания в деня преди вота, в деня на изборите и деня след вота – така те могат да се върнат да гласуват в своето си населено място.

Удостоверения за гласуване по настоящ адрес тази година няма да има.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.