iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Областен управител на Перник иска АБВ

Областен управител на Перник иска АБВ 11_1416475349

Областен управител на Перник иска партия АБВ, каза на пресконференция зам.- председателят на Народното събрание Росица Янакиева.

„За партия, която е поела политическата отговорност да подкрепя правителството на националното съгласие и на реформите в този преходен период, считаме, че не само носим отговорността, но имаме и правото, и задължението, и ангажимента да участваме във второто ниво на изпълнителната власт – става дума за зам.-министри, областни и зам.-областни управители, и шефове на всички изнесени държавни структури”, мотивира се тя.

АБВ настоява областната управа в Перник да бъде от нейния портфейл, тъй като, по думите на Янакиева, „тук в нарушение на закона бяха подменени законовите разпоредби с избора на кмет”. В партийната структура темата за избор на областен управител е подложена на обсъждане, но конкретна кандидатура засега не се споменава.

АБВ ще води разговори и за оглавяването на други изнесени държавни структури, които на територията на областта са малко повече от 50 на брой.

До момента АБВ има назначени двама зам.-министри в правителството – на регионалното развитие Иван Аспарухов /бивш кмет на Мездра/ и на финансите Кирил Ананиев.

Предстои ни изключително важната задача до края на седмицата Парламентът да приеме правилника за работата си, коментира още Росица Янакиева. Вероятно постоянните парламентарни комисии ще бъдат 22 на брой. От АБВ стичат, че имат висок експертен потенциал и настояват за две председателки и за поне 4 или 5 зам.-председателски. С основание можем да имаме претенции за комисиите по отбрана, икономическата, по земеделие и гори, по младежта и спорта, заяви зам.-председателят на Народното събрание.

Очаква се правилникът за работата на Парламента да бъде приет до петък, до вторник да бъде публикуван в Държавен вестник и идната сряда да може да се пристъпи към избор на председатели, зам.председатели и членове на съответните комисии, за да започне Народното събрание ефективна работа. На този етап работят само 3 временни комисии.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.