iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Няма да има поевтиняване при таксите на съдебните изпълнители

Няма да има поевтиняване при таксите на съдебните изпълнители 06_1434699508

Управляващите изненадващо запазиха статуквото при принудителното изпълнение, независимо от многото знаци, които дадоха, че ще се съобразят с обществените настроения. Те сочеха, че управляващите ще се опитат да облекчат съдбата на длъжниците.

На първо четене бяха приети няколко предложения за промени в ГПК в тази посока. Вчера на второ четене обаче всички те бяха отхвърлени. Отпадна предложението таксите на съдебните изпълнители да не могат да надхвърлят дълга. Само преди няколко седмици предложението бе минало на първо четене. Вчера от БСП разказаха случай как жена дължала 180 лв. заради ремонт на общинското жилище, в което живеела. Две години по-късно тя дължи 1173 лв., в момента заплатата й е запорирана, а на публична продан е изкарано нейното имущество - стар телевизор, маса, легло.

Не мина отпадането на популярния сред длъжниците чл. 417 от ГПК. Според него банка може да се снабди с изпълнителен лист срещу длъжник само на база на счетоводни документи, които установяват задължението. Случвало се така, че банката взима изпълнителен лист срещу един длъжник, че дължи например 50 вноски. Много често гражданинът е платил тези вноски - част от тях или изцяло, но банката вече има изпълнителен лист и започва производство, а длъжникът няма право да възрази, твърдят вносителите на промяната. Според тях имало и по-лоши случаи, в които съдебните изпълнители изобщо не връчвали призовката на длъжника, но отбелязвали, че е връчена, и започвало производство срещу него. Запорирали се всички сметки, имотът се обявявал за публична продан, за което много често длъжникът изобщо не знаел. Оценката на имота можела да бъде много по-ниска от реалната, но длъжникът не можел да възрази срещу нея.

РЕЗУЛТАТ

"ГЕРБ за пореден път предаде своите избиратели, предаде редовите граждани, които се задъхват под бремето на частните съдебни изпълнители и банковия произвол", обяви Мая Манолова от БСП, цитирана от БГНЕС. По нейно мнение "зачестилите посещения на банкери при представители на управляващите са дали своя резултат".

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.