iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Няма да честваме Априлското въстание на 1 май

Няма да честваме Априлското въстание на 1 май 06_1434177206

1 май ще се чества официално само като Ден на труда, като депутатите отхвърлиха на първо четене предложението на Реформаторския блок на тази дата да се чества и Априлското въстание.

Предложението бе подкрепено и от Патриотичния фронт, но гласовете не стигнаха. Повечето присъстващи от ГЕРБ гласуваха "въздържал се".

Иначе промените в Кодекса на труда, предложени от БСП, минаха с пълно единодушие на първото четене в залата. Почти пълна бе подкрепата и за промените на Министерския съвет - само един от 148 депутати гласува "против". Не стана ясно кой не подкрепи текстовете, защото гласуването не бе показано по групи.

Двата законопроекта на БСП и на кабинета бяха обединени в един и оттук нататък на второ четене ще бъдат гледани като един законопроект. Работодателят ще има право да уволнява едностранно служителите си само на основание, че са навършили пенсионна възраст. Някои административни тежести за малките и микрофирмите отпадат - като графиците за отпуските, правилници за вътрешен ред и др. "Според статистиката над 340 хил. микрофирми са със средна численост на персонала 1.8 души. Има редица разпоредби, които са нерелевантни към тази картина. Част от тях са създаването на документи за правилник на вътрешния ред или график на отпуските за фирми с по 2-ма заети - най-често съпруг и съпруга. Това е ненужна административна тежест", коментира пред "Фокус" председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.