iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Не може да има селфита в тъмната стаичка

Не може да има селфита в тъмната стаичка 10_1412233639

В тъмната стаичка по време на изборния ден ще бъде забранено да се прави селфи. Това предупреждение отправиха представители на Централната избирателна комисия (ЦИК) в разяснителна кампания пред студенти от Минно-геоложкия университет в София.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев подчерта, че ако гражданин бъде забелязан да си прави снимки с бюлетината в помещението за гласуване, то неговият глас няма да бъде зачетен.От ЦИК представиха и машините за електронно гласуване пред студентите. И на тези избори електронният вот ще бъде експериментален, обясниха още от комисията, цитирани от Дарик радио.

Александър Андреев е категоричен, че селфитата в тъмната стаичка са строго забранени. „ В много случаи хората желаят да се заснемат как гласуват в изборното помещение или в кабината за гласуване. Това е недопустимо, тъй като по силата на изборния кодекс използването на фотоапарат, всякаква заснемаща техника, телефони, и снимането на вота се третира като показване на вота, т.е. нарушение на тайната на гласуването. Тези бюлетини ще бъдат унищожени”, обясни той. Говорителят на ЦИК обаче не е разкрил подробности как точно гласуващите ще бъдат наблюдавани дали снимат в тъмна стаичка и дали това наблюдение не е също нарушение на тайната на вота.

Представителят на ЦИК Камелия Нейкова посочи, че определеното време за гласуване на избирателя машинно е шест минути. „Ако излезе извън тези шест минути, системата спира. Това не означава, че не може отново да се допусне, но пак с активиране от СИК. Искам да ви уверя, че минута-две са предостатъчно, за да се гласува машинно. Така че шест минути са напълно допустимо време, в което всеки един избирател, дори и да не е виждал никога машината, ще се справи”, заяви Нейкова.

Според студентите от Минно-геоложкия университет, присъствали на лекцията подобни разяснителни кампании трябва да се правят на всички избори в училища и университети.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.