iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Лъчезар Никифоров се е борил срещу иманярите

Лъчезар Никифоров се е борил срещу иманярите 02_1423641945

Най-новият депутат от АБВ перничанинът Лъчезар Никифоров, който миналата седмица положи клетва на мястото на починалата Росица Янакиева, е сред малкото офицери работили за Държавна сигурност, който не се срамува от това. Той се гордее с всичко, което е работил в битката с иманярите.

На първата му пресконференция в понеделник пред пернишки медии логично един от въпросите беше свързан и с това. - с какво се гордее най- много от това, което е постигнал, работейки в групата за борба с иманярската мафия.

"Основният интерес на тази група, към която работех беше насочена към спасяване на културно-историческите ценности, които в Западна Европа предизвикват най голям интерес и са най скъпи. А именно наследството ни от древен Рим и древна Гърция. В тази връзка аз съм особено горд със спасяването на един ауреос на Юлиян Отстъпник . Това е римски император, който се е опитал на върне езичеството и поради това е свален много бързо от власт. Той е царувал в рамките на година и половина. И затова неговите монети са изключително ценни и скъпи, защото са и малко на брой.
Самият ауреос представлява златна четириграмова римска монета. Монета с изключителни качества, оценена на 400 000 долара. С ауреоси са били награждавани заслужили войници, но същевременно тази златна монета е можело да се използва и за закупуване на стоки.Освен монетата, която спасихме последната подобна беше засечена на един аукцион в Женева преди много години. Особено горд съм и със спасяването на една тракийска колесница открита в село Винарово, Чирпанско. Тя беше с много интересни бронзови апликации и всъщност украсата й представляваше точно това, което описва Омир за колесницата - толкова хубава. Имаше и множество други монети, основно златни. 300 кг. сребърни монети, които се ценят много на Запад. Някои вървят и по 1000 долара за монета. Ние бяхме намерили находка в Етрополския балкан от 3000 такива монети. На местно ниво нямаме подобни находки. Зная че са намирани монети , зная че са работили доста иманяри.Тук е живяло тракийското племе адриани , което не е било от най богатите племена, било е малко странично. По мое време в пловдивско и старозагорско по мое време имаше идентифицирани 40 000 тракийски могили. Особено съжалявам че не можахме да спасиме Арчар. Това е един римски град който ако беше съхранен сега можеше да е много печеливша туристическа дестинация" - сподели Никифоров.

Екипът с който е работил народният представител успява да издири и да спаси от изнасяне зад граница на 13 килограма златни и 100 килограма сребърни антични предмети, икони, накит и още много ценни експонати. Част от онова, което е било спасено в различните операции по онова време миналата година бяха показани на специална изложба в Националния исторически музей.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

Гореща линия: 0888 563 496

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини

ПОРЪЧКИ се приемат само през сайта и се препращат към търговците за изпълнение!

ipernik com