iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Лъчезар Никифоров присъства на празника на ЕПУ вчера

Лъчезар Никифоров присъства на празника на ЕПУ вчера 06_1434003323

Народният представител от ПП АБВ Лъчезар Никифоров уважи празника на Европейския политехнически университет пред Двореца на културата в Перник, като вчера висшето училище навършва 5 години от основаването си.

Сред официалните гости бе бившия заместник-кмет Петър Първанов, посланици и преподаватели.

Всички гости на празника бяха поздравени от ректора на ЕПУ проф. Иван Петков.

„Петте години за Университета са изпълнени с множество събития. Крачките са ни свързани с излизането на нови територии, подписване на договори за сътрудничество с Азербайджан, Русия, Италия и Словакия”, похвали се ректорът на учебното заведение проф. Иван Петков.

„Проведохме кръгла маса с мото за предизвикателствата на европейското образование в Източна Европа. Радостното е, че все повече университети и организации ни търсят за сътрудничество. ЕПУ се разтваря като ветрило към света”, сподели още пред гостите проф. Петков.

Гостите и студентите бяха приветствани и от президента на ЕПУ Тошко Кръстев.

„Имаме партньорства с над 40 университета от 26 държави. Това показва, че ЕПУ през тези пет години се е изграждал като една международна институция , която е избрала да бъде структурирана тук в Перник. Днес никой не може да каже, че университетът не е онази структурна единица в образованието ни, която е начело на нуждаещите се реформи във висшето образование” , заяви президентът на ЕПУ Тошко Кръстев.

По рано днес проф. Иван Петков откри Петата международна конференция „Образование, наука, иновации“, ESI’15 в зала ІІ на Европейския политехнически университет. По време на откриването бяха връчени дипломите на успешно завършилите конкурси, свързани с развитието на академичния състав на университета.

На церемонията бяха удостоени с почетното научно звание „доктор хонорис кауза” проф. Рао Сурампали от САЩ и българинът акад. Ячко Иванов.

Четирима гост-лектори представеха докладите си по време на пленарното заседание – проф. Рао Сурампали, проф. Минору Сасаки, проф. Сола Лука и проф. Маркос Родригес. Конференцията продължи в седем секции, сред които и студентска сесия.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.