iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Лъчезар Никифоров: Министерски съвет ще определя стимулите на гласувалите

Лъчезар Никифоров: Министерски съвет ще определя стимулите на гласувалите 04_1461423064

Министерски съвет ще определя стимулите за упражнилите правото си на глас избиратели, като мярката е обсъждана в Правна комисия и е приета с отделна наредба, заяви народният представител от ПП АБВ.

Парламентарната група на АБВ подкрепи задължителното гласуване.
„Мотивите бяха, че на настоящия етап е по-доброто решение, отколкото гласуването да е единствено и само право. Имаше възражения, бяха направени и заявки, че този текст ще бъде сезиран от Конституционния съд”, коментира Никифоров.

Според приетите изменения, ако гражданин не е гласувал на два избора, той ще бъде премахван от избирателните списъци. Този избирател ще може да гласува с дописване в избирателния списък на следващи избори, но няма да присъства в първоначалния вариант на списъка.

„Правата се възстановят много лесно. Заличеният подава молба- заявление до съответната общинска администрация, която да му възстанови правата”, обясни Никифоров. Идеята е дерегистрацията да не бъде в тежка санкционна норма и всеки гражданин не гласувал да може да си възстанови правата.

Нито един депутат от Правната комисия към НС не е подкрепил предложението на Патриотичния фронт “гражданите, изпълнили гражданския си дълг и са гласували на избори”, да участват в томбола с екзотични награди, в която да присъства и джип.

Според Лъчезар Никифоров от АБВ санкциите не могат да дадат качествен резултат при гласуването. „Едно право да се скрепява със санкции не отговаря на нашите разбирания”, поясни той.

Никифоров ще предложи в пленарна зала да се коригира въведеното квадратчето в бюлетината -„Не подкрепям никого” в „Не избирам никого”, защото това е процес на избори. Предстои да се приеме на президентските избори да има електронно- дистанционно гласуване.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.