iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Кандидати за кметове на Перник участваха в среща с КНСБ

Кандидати за кметове на Перник участваха в среща с КНСБ 09_1442727203

Четирима кандидати за кметове на община Перник участваха в публичния дебат, организиран от КНСБ дни. Той се проведе преди старта на изборната кампания.

Това бяха д-р Вяра Церовска от ГЕРБ, Ерик Рангелов от БСП, Петър Първанов от АБВ и Димитър Колев от Народен съюз–ВМРО-Патриотично обединение /Патриотична коалиция/. Всички бяха с екипи от по двама души – кандидати за общински съветници. Д-р Мария Маринова от коалиция „Реформатори- Демократи за Перник” се бе извинила предварително, че не е регистрирана и не участва.

Срещата е опознавателна, не предизборна, обяви председателят на синдикалната структура Наташа Ангелова. Не искаме да има тайни, гражданското общество иска да знае какво ще правите ако спечелите кметския вот, обяви вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров. Искаме да знаем как ще действате в областта на европарите и инвестициите, проблема с работните места, дънъчните облекчения за бизнеса, събираемостта и разходите в общинския бюджет, каза той. И още: искаме визия в сферата на образованието и здравеопазването, за сигурността на града.

Кандидатите за кметове отговаряха по предварително уточнен ред в последователеност ГЕРБ, БСП, АБВ, Патриотична коалиция. Те имаха задание по 11 проблема, важни за бъдещето на града.

В уводните си думи д-р Вяра Церовска от ГЕРБ беше кратка и остави конкретиката за дебата. „Аз имам куража и смелостта да се кандидатирам за кмет на Перник, защото съм подкрепена от ПП ГЕРБ. Партия, която показа, че може да обещава и да поема ангажименти и най-вече да ги свърши. Единствената политическа сила в България, която е показала, че може да усвоява 93% от еврофондовете. Сила за това сериозно решение ми дава моят професионален, житейски и политически път, който успях да извървя през последните години, обясни тя.

Ерик Рангелов от БСП-Лява България мина директно на въпроса и акцентира върху Интегрирания план за градско възстановяване и развитие като структуроопределящ документ за периода до 2020 г. Той е събрал всеобхватно проблемите на града във всяка област, каза той и подчерта, че отговорите на въпросите, поставени от КНСБ се съдържат в този план. Който от колегите не се съборази с него, ще ни говори популистки, подчерта Рангелов. Кардинален проблем за него е проблемът с водоснабдяването и той трябва да бъде задължение на всеки кмет.

Кандидатът за кмет от АБВ Петър Първанов пък смята, че общинската администрация трябва да увеличи приходите, а заплащането на служителите да става според ефективната им работа. Добрите професионалисти и кадри не трябва да се съкращават, каза той. Според него, тролейбусният транспорт не може да продължи да съществува в този си вариант. Тук въпросът е какви средства може да отдели общината, за да може да функционира дружество и да се търси някакъв баланс. Първанов сподели, че с подкрепата на общината трябва задължително да бъде открита и денонощна аптека, защото като родител му се е налагало през нощта да пътува до столицата за лекарства.Той смята, че в областта на образованието трябва да се наблегне основно на проектите за енергийната ефективност.

Димитър Колев от Патриотичната коалиция обяви, че участието им във властта не е самоцел и залагат на ефективна работа, прозрачност и предоставяне на добри условия за живот на гражданите. Според него е нужна нова транспортна схема на общината, защото тази в момента е проблемна. Според него също от голямо значение е подмяната на водопроводната мрежа.

Присъстващи работници от Тролейбусен транспорт поискаха да знаят какво мислят кандидатите за кметове за бъдещето на тролейбусния транспорт. 40 души стоят и чакат без пари, без да са наясно какво предстои оттук нататък, въпреки подписания меморандум до 1 септември да бъдат назначени в новото общинско предприятие „Градски транспорт” и да им бъдат издължени заплатите.

Всички кандидат кметове бяха на мнение, че тролейбусният транспорт трябва да бъде запазен и че възможно най-бързо трябва да бъде намерен начин да се изплатят заплатите на работниците от „Тролейбусен транспорт”, които са без възнаграждения седми пореден месец. Те смятат, че е нужна и нова общинска транспортна схема, която да внесе регулация и равновесие в градския транспорт. От КНСБ им отвърнаха с думите „Спрете корупционната схема в градския транспорт”.

Нямаше претендент за кметския пост, който да има различно становище от това, че учебната база в общината се нуждае от модернизиране и обновяване и че е въпрос на организация на Общината да кандидатства с успешни и конкурентни проекти, за да има успешна реализация.

По-различни мнения имаше около заплащането на такса „Смет” от държавните училища. Част от кандидатите смятат, че всички трябва да плащат данъчните си задължения. От Патриотичната коалиция обаче смятат, че има законова възможност всички учебни заведения да бъдат освободени от налога.

Директорът на МБАЛ „Рахила Ангелова” д-р Валери Димитров обяви, че здравеопазването в Перник е под всякаква критика и че много областни болници в страната се подпомагат от общините. Председателят на лекарския съюз д-р Павлова песимистично заяви, че в болницата са останали една шепа лекари и стари медицински сестри. „Забравени сме напълно. Тук си правите тънки сметки, но помислете и за болницата. В по-мръсен, по-сив и по-зле изглеждащ град не съм била”, обобщи тя и посочи, че заради мръсния въздух всяко трето дете е с помпичка.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.