iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Калфин чака Бойко на тепиха за президентството

Перник снимка: за хората и събитията - Калфин в Перник

Кандидатът за президент на БСП Ивайло Калфин не изключва вероятността негов опонент от ГЕРБ на предстоящите избори да бъде Бойко Борисов. "Аз си мисля, че той за пореден път ще си промени мнението и в крайна сметка ще се кандидатира на изборите. Така поне няма да се крие зад някой друг", каза Калфин на среща с в Перник.

В понеделник - 16 август, в града беше представен местен инициативен комитет в подкрепа на неговата кандидатура за държавен глава. В него влизат 120 членове и симпатизанти на БСП, сред които са кметът на Перник Росица Янакиева, местният лидер на социалистите Ненко Темелков, бивши кметове на община Перник, изявени професионалисти в областта на здравеопазването, образованието и дейци на културата, коалиционните партньори от партията на социалдемократите от цялата област.

Калфин смята, че който и да е кандидатът на ГЕРБ, то няма как да бъде представител на ГЕРБ и в същото време независим, да бъде обединител на нацията и да има ясно изразена собствена позиция, която е достатъчно диалогична.

"Имам едно принципно послание. Мисля че преяждането с власт от страна на ГЕРБ е изключително вредно", каза още Калфин. Според него, тиражираните социологически проучвания на този етап не са представителни, за което говорел и фактът, че нямало никаква сравнимост между числата на отделните агенции."Ние правим наше, вътрешно проучване и то показва нещо друго", призна кандидатът за президент от БСП. По някаква причина обаче от пресцентъра на столетната партия подчертаваха, не това, че Калфин е тяхната кандидатура за президент, а това че е евродепутат.

Основното послание, което Калфин отстояваше при срещите си с хората в Пернишко беше, че в България трябва да се постигне национално съгласие поне по няколко най-важни теми, свързани с ежедневието на хората - накъде отиваме в политиката на доходите, накъде отиваме в здравната реформа, в пенсионната реформа . "Това са политики, които няма как да се решават от едно правителство за един мандат. На България е необходима много по-ясна политика за подчервтаване националното достойнство на българите. В момента то е абсолютно смачкано", каза Калфин.

Пред журналисти Калфин коментира и изказване на финансовия министър Симеон Дянков, че България е по- добре от Америка. "Финансовият министър явно го е напекло слънцето. Той беше в Бургас наскоро и мисля, че това му се е отразило. Абсолютно несериозно е да сравнява българската с американската икономика. Просто няма такова сравнение", заяви Калфин. 

В рамките на посещението си в Пернишка област Ивайло Калфин се срещна с кмета на Радомир Красимир Борисов. Двамата разговаряха по проблемите на общината. Красимир Борисов изтъкна, че в момента се работи по газификацията на Радомир, а благодарение на спечелен европроект за 80 млн.лв. предстои смяна на водопреносната и канализационната мрежа.

По- късно през деня Калфин посети Дома за възрастни хора в Радомир. Той  изрази тревогата си, че за последните две години най- уязвимите групи в обществото изтърпяха най- много лишения и понасят тежестта на кризата. Според Калфин от изключително значение е отношението към възрастите хора, което не може да се свежда само до оправданието, че няма пари.

Ивайло Калфин се запозна и с работния процес в завод Ветпром в Радомир. С хората от завода евродепутатът обсъди проблемите, които създава свиването на вътрешния пазар и влошеното  състояние на животновъдния сектор в страната. Работещите в завода споделиха, че скъпото кредитиране им пречи да кандидатстват за средства по европрограмите.

На среща със симпатизанти в Земен Калфин подчерта, че регионите в страната трябва да се развиват равномерно, да се създадат условия да влязат в тях инвестиции, да се поддържа здравеопазването и образованието. В противен случай обезлюдяването на някои райони ще струва много на данъкоплатците. „Всеки български гражданин има еднакви права и държавата е длъжна да ги осигури”, категоричен беше кандидатът. Калфин отбеляза, че за граничните региони са важни отношенията на България със съседните страни.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.