iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Какво стана на тазгодишните избори за управници в пернишко

Какво стана на тазгодишните избори за управници в пернишко 11_1446645879

Любопитни факти от изборите за селски кметове в пернишко съпътстват тазгодишните избори за управници, като единият е от село Черна гора, което избира кмет за първи път по новия закон. Рокада в изборите за кмет направиха тамошните кандидат-кметици.

На първи тур с категоричните 49.44 процента повежда кандидатката на ГЕРБ Даниела Боянова. Следва я кандидат-кметицата от БСП Диана Атанасова с 31,11 процента.

На балотажа между двете дами обаче гласувалите за кандидата на социалистите Диана са 52.60 процента, а кандидата на ГЕРБ Даниела изостава с 47.40 процента.

Във Витановци пък имаме и единственият кмет в пернишко, който не е получил нито един глас в своя подкрепа. Това е Роза Златкова, представител на "Български социалдепократи и Партия на Зелените". Оказва се, че Роза дори не си е направила труда да гласува за самата себе си и има 0 гласа в своя подкрепа. Местните пък споделят, че никой от селото не я знае. В крайна сметка във Витановци кметът е Първан Симов от АБВ с 53.05 процента още от първи тур.

Другата голяма идненада на тези избори е, че червеният бастион Ярджиловци падна в ръцете на АБВ. Много добре подбраната кандидатура на уважавания в селото Данчо Данаилов успя да пребори дългогодишното статукво на Григор Христов - Гришата. Гришата имаше твърд електорат и хора, на които е помагал през годините и които го уважват. Имайки и предвид многото кандидати за кметове на Ярджиловци, нашата прогноза бе, че Гришата печели от първи тур. Но очевидно ярджиловчани бяха решени да сменят управника и разочарованите от управлението на Христов се оказаха много повече от неговите готови гласове. В момента, в който Гришата отиде на балотаж беше ясно, че губи. Така и стана. Друг е въпросът, че Данчо и Гришата са дългогодишни приятели и вероятно ще има приемственост между стария и новия кмет.

Ако и вие имате любопитни наблюдения от тазгодишните избори, можете да коментирате под статията.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.