iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ирена Соколова обича да чете книги

Ирена Соколова обича да чете книги 01_1422708367

Председателят на областният съвет в Перник казва, че жената до огъня, а мъжът на лов, вече го има само в учебниците.

През март миналата година глобално проучване на общественото мнение отреди предни позиции на жените в политиката. Според голяма част от запитаните, светът би бил по-добро място, ако политиците са предимно жени. Това, разбира се, не може да бъде максима, а просто изразяване на лично мнение на част от хората в една анкета.
Преди 10 дни сегашният областен управител на Перник и една от най-фините дами в партията на Бойко Борисов - Ирена Соколова, оглави женската организация на ГЕРБ. Тя беше депутат в две поредни Народни събрания, вносител е на поредица от законодателни промени като Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, Закона за висшето образование, Закона за развитието на академичния състав и много други.

Като обществена фигура, която вече няколко години е на политическата сцена, Соколова е свикнала да бъде под прожекторите. Какво обаче остава скрито за хората и защо една жена, която е магистър и по социална психология и магистър психотерапевт би се занимавала с политика.

"Качествата на човека и резултатите от работата му са тези, които го правят успешен или неуспешен политик. Хора с висока работоспособност, компетентност и отговорност са добър избор в политиката, силен политически образ, който не се обсъжда през гените, които носи, а през уменията да довежда до успешен край делата си", казва пред "Стандарт" дамата.

И обяснява, че един от най често задаваните въпроси е именно този, дали мъжете и жените трябва да си делят тази сфера и как оцелява една дама във все още мъжката професия "политик".

"Равностойното присъствие и на мъже, и на жени успокоява и балансира политическата среда и е правилен подходът на политическите стратези, които предприемат действия в тази посока", отговаря Соколова.

Тя приема за истинско призвание работата си в партията на Генерала и вече се е научила да цени свободното време, защото то е истински лукс. Когато обаче срещу нея се изправи типологията на мъжкия свят и ограниченото за някои мислене, че на жената мястото е в кухнята да гледа децата, тя отговаря: "Крайните мнения в съвременния свят и при днешния модел на развитие на отношенията звучат радикално и понякога невъзможно.

Най-естествено е жената да е майка и съпруга. Това са житейските роли, с чийто реквизит идваме на този свят, но начинът, по който споделяме ангажиментите си в семейството и в двойката, показва степента ни на човешка осъзнатост. Ако искаме спокойни и щастливи деца, те трябва да виждат в семейството взаимоотношения на спокойно и споделено партньорство. Грижата и любовта трябва да идват и от двамата родители без страх и обвинения помежду им, а с топло и спокойно отношение. Свят, в който жената е до огъня с децата, а мъжът ловува и вечер се връща с плячка отдавна е само картинка в учебниците по праистория", твърди уверено Соколова.

За нея българската жена е красива, умна, търпелива, интуитивна и последователна. "Всъщност подобна на всички останали жени, но недооценяваща себе си и често изпълнена с много страхове. Българката се труди, отдава се за другите, обича да се жертва заради другите, но забравя да се обича. Нужно ни е повече да се уважаваме, да се харесваме и да се грижим за себе си", съветва психоложката представителките на нежния пол у нас.
За себе си в личен план споделя, че четенето на книги й доставя истинско удоволствие, както и ходенето пеша. "Редовно изминавам поне по 10 километра дневно и това е моят начин за разтоварване, емоционално балансиране и подреждане на предстоящите задачи", признава областният управител на Перник.

На типично женските маниери, като "кипрене" пред огледалото и мания по бижута например, Соколова споделя, че подготовката за работа не й отнема повече от час сутрин. За бижутата казва, че са част от тоалета й, но не им отдава такова голямо значение.

Отдава се на увлечението си по книгите вечер или по време на почивните дни.

И когато става дума за психолог, хората често я питат дали в личен план успява да предскаже изхода от дадена ситуация или разговор. "Да, помага ми и ми предлага добри поведенчески модели, но не е застраховка за вечно безоблачни взаимоотношения. Най-голям учител е опитът и аз се опитвам да чета сигналите и знаците, които ми оставя", обяснява дамата.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.