iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ирена Соколова и Росица Янакиева се скараха в бТВ

Ирена Соколова и Росица Янакиева се скараха в бТВ 12_1418727179

Партиен обстрел имаше в сутрешното студио на бТВ между бившият кмет на Перник и настоящ народен представител Росица Янакиева и областният управител Ирена Соколова. В анонса беше заявено и присъствие на настоящия кмет Иван Иванов.

Водещ на телевизията беше пред общинската сграда в Перник, където имаше събрали се работници на фирмата „Лиел Констракшън”. По думите на управителката на хигиенната компания, чийто договор изтече на 1 декември 2014 г., те не били получавали заплати от месец април. Запорите, наложени на Общината от фирми са в размер на 6 279 000 лв. По 2-3 запора идват на ден и на практика Общината не функционира, бе обявено от малкия екран.

Репортерът даде думата на управителя на Профилакторуима – общинско търговско дружество, д-р Йорданка Александрова, която обяви, че състоянието на специализираната болница е тежко и от 2 г. състоянието не се променя, че се плащат само аванси Там бе и управителят на „Тролйбусен транспорт” Тодор Йончев. Заварих големи задължения в дружеството към НАП и ЧЕЗ, каза той. Засега няма да се спира токът, подписано е споразумение за разсрочено плащане към ЧЕЗ. Проблемите продължават. Служителите получават редовно заплати, имаше забавяне от две седмици отпреди месец. Запори имаме на всички сметки.

Какво каза кметът Иван Иванов – „Предвид тежкото финансово състояние на община Перник, което е породено от това, че задълженията са над 16 млн. лв. към всички доставчици и изпълнители и невъзможността на община Перник да плаща по договори поради това, че са запорирани сметките и поради това, че тези кредитори са си извадили изпълнителни листя и съм направил аз още с встъпването си в длъжност споразумение с тези фирми, за да може да разсрочиме задълженията, но тъй като приходите, които влизат в Община Перник са малко и не достигат, почти всичко се изсмуква, за да могат да се се платят задълженията по споразуменията. Тепърва предстои ние да направиме анализ това защо се е стигнало и предвид на това аз съм назначил проверки от съответните институции”.

На въпрос дали предишният кмет Росица Янакиева носи определена вина за това положение в града, Иванов отговори, че когато излязат резултатите от проверките, тогава ще коментира „кой е виновен, как е вниновен и защо е това състояние, в което е в момента”.

В студиото станахме свидетели на същински предизборен дебат, а и Янакиева попита дали Соколова е тук в качеството си на изгубил кметските избори или на говорител на кмета. От фалит на една банка стигаме до фалит на цяла община. Това обявиха водещите в сутрешния блок. Няма такъв феномен като фалирала община, заяви Росица Янакиева, която заподозря организиран сценарий и конкретни нападки срещу нея.

„Във финансов дефицит Община Перник се намира от 1999 г. с 9 млн. лв. През 2007 г., когато станах кмет дефицитът беше 11,7 млн. лв. Да се говори в момента за 16 млн. лв. задължения е некоректно, тъй като 3, 6 млн. лв. са задължения към НАП и са обезпечени. Като цяло дефицитът на Перник се движи в една и съща рамка”, бяха думите на Росица Янакиева. Аз питам защо кметът на община Перник не е тук до мен, за да разговаряме, както анонсирахте от вчера, попита тя и постави въпроса за легитимността на избора на Иван Иванов. Според Янакиева „начинът, по който е избран кметът е незаконен” и заради това се водят съдебни дела.

„ Г-жа Соколова е тук най-вероятно в ролята на говорител на кмета на Общината и ще каже кой създава тази стройна организация”, посочи Росица Янакиева. Тя обясни, че общинските търговски дружества нямат право да търсят пари от Общината.

Ирена Соколова контрира с думите: „Докато г-жа Янакиева сутрин е в студиата за да прави своя пиар, на кмета му се налага да гаси пожари. Защото тези хора, които протестират, протестират защото не са взели своите заплати. Това са просрочени задължения от години- това не е модел нито от година, нито от сезон. Градът тъне в разруха. С всяка изминала година перничани са все по-разочаровани. Ако виждате в момента този дебат, той не е, защото един служебно застъпил кмет е излязъл да изнесе данните. А защото те са факт. Години наред се прикриваше, знаете ли колко пъти общинските съветници искаха факти и данни, искаха договорите, които са сключени, начините по които се разплаща”.

На въпрос какво конкретно се е прикривало, Соколова отвърна „Аз мога да ви кажа, когато част от служителите на Общината се върнат от отпуски, когато излязоха два дена след като новият кмет застъпи. Чух, че Общината е перманентно задлъжняла. Нека ви кажа, че когато дойде тройната коалиция и когато Общината имаше задължения от 13 млн. лв, г-н Станишев в ролята му на премиер отпусна едни задължения, които имаше към Община Перник в размер на 18 млн. лв. – дойдоха на два транша. Никой не вижда резултатите от тези пари”.

На свой ред Росица Янакиева атакува: „Това се казва политическа култура, може би коалиционна култура. Странно ми е поведението на г-жа Соколова. Вие бяхте груба, аз ще бъде по-деликатна. Вие в качеството на загубила изборите за кмет ли се явявате в това студио? С тази истерия вие предизвиквате всички фирми да запорират сметките за всичките задължения на Общината. Който не умее и не може да управлява, аз не мога да разбера защо толкова много желае да го прави”.

Ирена Соколова: Погледнете Перник, вижте как изглежда. Отидете и вижте града си. Разходете се в него вместо да стоите по студиата. Кметът в момента е там, защото фирмите протестират.

Росица Янакиева: Организираните от вас.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.