iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ирена Соколова: Българската култура трябва да бъде разглеждана като духовна територия

Ирена Соколова: Българската култура трябва да бъде разглеждана  като духовна територия 07_1405535343

Ирена Соколова каза, че българската култура трябва да бъде разглеждана като духовна територия, но и икономически сектор, включващ културните и творческите индустрии, които Европа приема като двигател за икономическо и регионално развитие. Тя зави това по време на форум, който беше на тема „Българската културна политика – визия за развитие и модели на управление“,. Форумът беше организиран от депутатите от ГЕРБ от парламентарната комисия по култура и медии.

На дискусията присъстваха председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, бившият министър на културата Вежди Рашидов и депутати от групата на ПП ГЕРБ.

Събитието се проведе в зала „Изток“ на Народното събрание. Неговата цел бе да се обсъдят най-наболелите проблеми пред представителите на всички жанрове от българската култура. Участници в събитието бяха представители на културни и творчески индустрии, творци, представители на сдружения, гилдии, професионални съюзи в културата и изкуствата, както и представители на неправителствени организации и експерти в областта на културата. Всички присъстващи бяха категорични, че след последната година на управление на страната секторът на българската култура затъва, финансирането е под допустимия минимум, няма и желание да се стимулира творчеството и е необходимо да се вземат спешни мерки. „Творческите индустрии са един от тези нови подходи, които промениха традиционният унил бюджетен поглед към културата и доказаха не просто икономически растеж, а динамика, с която нито един друг сектор в пост индустриалните икономики не може да се сравни – те се превърнаха в мотор и стимулатор на икономиката не само на национално, но и на европейско ниво“, подчерта Соколова.

Източник: mirogled.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.