iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


И хората без лични карти ще могат да гласуват

И хората без лични карти ще могат да гласуват 10_1445262782

От ОД на МВР-Кюстендил и ОД на МВР-Перник съобщиха, че в седмицата преди произвеждането на изборите и на националния референдум е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи /лична карта или личен /зелен/ паспорт/, защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас. Дирекция "Български документи за самоличност“ е създала организация за работа, съобщиха от пресцентровете на двете областни дирекции на МВР.

В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност, а при невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 23 октомври, по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват. Удостоверението се издава, за да послужи само пред секционната избирателна комисия и е валидно за изборния ден /25 октомври 2015 г./ При произвеждане на втори тур на избори за общински съветници и за кметове - само пред секционната избирателна комисия и е валидно за изборния ден 1 ноември 2015 г. Удостоверението се прилага към избирателния списък за гласуване в изборите за общински съветници и за кметове, припомниха от полицията.

Служители на Областната дирекция на МВР - Перник извършат проверки на сградния фонд и прилежащата територия на сградите и помещенията, определени за изборни секции. В комисиите участват и представители на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Изготвя се точен разчет на необходимия брой служители за охрана на секционните избирателни комисии. Организирано е съпровождането на бюлетините към изборните секции и придвижването на комисиите след вота към Общинската избирателна комисия. Сформирани са групи за реагиране на сигнали, свързани с нарушения и търговия с гласове. Предвидени са допълнителни дежурни, за разследване на конкретни сигнали и престъпления. За осигуряване на пожарната безопасност на местата, свързани с подготовката и произвеждането на изборите вече са проверени 83 обекта, в т.ч. и избирателни секции. В секция в Перник са констатирани нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност – липса на пожарогасител, за които е връчено писмено разпореждане.

Източник: bnr.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.