iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Димитър Колев на среща с американския посланик Джеймс Уорлик.

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Народният представител от Перник Димитър Колев е бил сред участниците в среща на независимите депутати с американския посланик Джеймс Уорлик вчера, собщават повечето издания днес.

Преди дни - на връх рождения си ден Колев обяви, че до две седмици ще обяви дали ще се кандидатира за кмет на Перник.

Вчера, при срещата си с  Уорлик, той и колегите му, които напуснаха парламентарните си групи в  41-вото НС обявиха, че готвят нови политически проекти.

В срещата с дипломата са участвали  всички независими, декларирали подкрепа към ГЕРБ, без хората на Яне Янев и Камен Петков, който прехвърли субсидията си към БСП.

За изненада на присъстващите Димитър Чукарски, вторият напуснал групата на РЗС, неочаквано е обявил старта на бъдещата си формация. „Ние, следвайки волята на нашите избиратели, трябва да търсим варианта и да им предложим един политически проект, субект, който да осъществява и отразява по един категоричен начин сериозното поведение в България”, заявил той.

Идеята е за дясноцентристка партия, чието мото ще бъде „България на гражданите и регионите”. Ще се борят за децентрализация и намаляване на държавата за сметка на регионите, които да имат право да водят самостоятелна политика.

Тримата отцепници от „Атака” отрекоха да са част от проектопартията. „А, ние си имаме наш проект. Движим си нещата”, възрази Валентин Николов, а Кирил Гумнеров и Огнян Пейчев закимаха в съгласие.

Люспите от ДПС – Корман Исмаилов и Касим Дал, предпочетоха да запазят мълчание. За тях се знае, че се готвят да регистрират фондация за политическата си дейност. Целта на двамата е към нея да бъдат прехвърлени парите, които държавата им дава. Организацията ще носи името “Свобода и достойнство”.

Различните политически амбиции не пречат на независимите да бленуват за нова парламентарна група. Чукарски обяви, че са водени неофициални разговори с депутати от ГЕРБ и те ги подкрепили. 

Потърсили съдействие от посланика за прокарване на идеите им правилникът на НС да се промени така, че да имат право да си направят своя група. Това беше забранено в началото на работа на този парламент, за да се предотврати политическото номадство. В крайна сметка обаче групата на независимите набъбна до 17 и стана четвърта политическа сила. Макар и да са гласували „за” точно тази поправка, потърпевшите от нея я обявиха за противоконституционна. Промяната в позицията обясниха с еволюиране – тогава били част от ПГ, вече не са.

Уорлик обяви, че се възхищава от тези народни представители и от смелостта им да се отделят от предишните си групи. Това било наистина много смело решение. „Всеки един от тях ме увери, че изпълнява ангажимента си да служи в интерес на народа и гласува по съвест”, отбеляза дипломатът.

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.