iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Депутатът Димитър Колев привидя десетки милиони левове по табаните

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Община Перник е получила десетки милиони за рекултивация на засегнати от минната промишленост терени. Това твърди пред Агенция фокус избраният в Перник с листата на РЗС за народен представител Димитър Колев. Той обаче не посочва нито колко са тези десетки милиони, нито кога се превеждани на Община Перник.

 Пред Агенция "Фокус" Колев заявява: „Огромен проблем за Перник е „безжизнената" околна и урбанизирана среда, оставена като наследство след индустриалния бум преди десетилетия. Десетки пустеещи индустриални и промишлени производства, стотици декари земи, негодни за използване за лесовъдство или земеделие, вследствие на минната промишленост.

 По думите му недостатъчно се използват възможностите на оперативните програми за финансиране на проекти за възстановяване на земите край Перник, засегнати от минната промишленост и индустриалния бум в предишните десетилетия.

 Той обвинява, че никой от местната власт не работи по този въпрос към момента и заявява, че това е изключително тревожно за него. Ако Колев е следил събитията в града щеше да знае, че Община Перник в лицето на настоящия кмет Росица Янакиева  нееднократно е правила предложения в следващия планов период след  2013 г. чрез оперативните програми да се предвидят мерки, които да дават възможност за рекултивация на засегнатите от мините терени, защото в плановия период 2007-2013 г такива не съществуват.

 Вместо това Колев твърди, че  Оперативна програма „Околна среда" дава възможност да се финансират проекти за възстановяване на такива зони, а по програма „Регионално развитие" може да се кандидатства за създаване на нови индустриални зони. Обособената и представена по света и у нас индустриална зона в кв. „Васил Левски” на Перник Колев нарича плах опит, а  резултатите към настоящия момент – минимални.   Очевидно е, че бившият областен управител  не познава европейските и българските финансови инструменти за осъществяване на проекти. Затова според него сега групи от чиновници правят „совалки” по света и у нас, уж с цел натрупване на опит и впечатления, а  не работят за реално разкриване на нови работни места, за създаване на заетост за перничани, за икономически растеж в града ни, въз основа на подобни проектни разработки.

 Те трябва да са в близка връзка между бизнеса, държавата и общината. Сега вместо добри партньорски отношения, в Перник има взаимна гонитба, задлъжнялост, недоверие”, казва Димитър Колев. Може и да е прав, но не съвсем.

Той твърди, че  Община Перник е получила „десетки милиони от държавата, въпреки донякъде „успешните" опити на кмета и предходното правителство тяхната стойност да бъде намалена в пъти, за рекултивация на засегнатите от минната промишленост терени”. „Никой не видя и една стотинка от тези пари, вложени за една такава рекултивация, а общинската хазна пак е на червено”,  казва бившият областен управител. Вероятно той има пред вид преведените от Министерството на регионалното рзвитие и благоустройството (МРРБ) 18 милиона лв (на два транша през 2008 – 12 млн. и през 2009г. - 6 милиона лв. ). Този трансфер е на основание на подписано извънсъдебно споразумение между държавата и общината през май .2008 г. за уреждане на финансовите взаимоотношения по заведен иск заради щети от старите минни табани.  Ако докато беше областен управител Колев беше сдействал за уреждането на този спор, можеше да се получат и 37 млн лв, на колкото възлизаше иска.  

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.