iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Депутатите вече ще получават повече

Депутатите вече ще получават повече 11_1415708137

В 43-тото НС депутатите ще получават вече 114 лв. повече и така законотворците ще вземат основно месечно възнаграждение от 2700 лв. вместо досегашните 2586 лв.

Причината е, че се е увеличила средната заплата в обществения сектор, на базата на която се формира депутатската, а съответно и тези на президента, премиера, министрите и останалите шефове на ведомства, които също ще набъбнат. През септември средното възнаграждение в обществения сектор е било 900 лв., показват данните на НСИ. В същото време през юни то е възлизало на 862 лв., а на депутатите се полагат три такива заплати, като размерът на сумата, под която се подписват, се преизчислява след всяко тримесечие, като се вземат предвид данни за последния месец. Освен основното си възнаграждение обаче народните избраници получават добавки за постовете, които заемат в НС, участието им в комисии и научните степени, ако притежават такива. Така могат да си докарват всеки месец още половин заплата.

Същевременно статистиката отчита още, че средните заплати спрямо второто тримесечие намаляват – в обществения сектор с 11 лв., а в частния с 6 лв. В сравнение с третото тримесечие на миналата година обаче възнагражденията са нараснали съответно с 5,8% и 1,2%. На практика се запазва тенденцията държавата да предлага по-високи надници в сравнение с частния сектор. В периода юли-септември работещите в обществени структури са получавали средно по 875 лв., докато частните фирми са предлагали по 788 лв., или с 87 лв. по-малко.

Най-високоплатени продължават да бъдат IT специалистите, които са получавали средно по 1767 лв. В сравнение с предходния тримесечен период възнагражденията им са намалели с 14 лв. Най-ощетени са финансистите и застрахователите, чиито заплати са се стопили със 119 лв. само за 3 месеца и са печелили по 1466 лв. На другия полюс са заетите в сферата на селското и горското стопанство, където заплатите са се увеличили с 48 лв. до 712 лв. Шофьорите, строителите и занимаващите се с научни изследвания също са се радвали на по-високи заплати. Най-търсени са били кадрите за сектор „Образование”, за разлика от сервитьорите, които са търсени в разгара на летния сезон, като наетите на работа са намалели с над 49 700 души спрямо периода април-юни.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.