iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Депутатите решиха да си орежат парите

Депутатите решиха да си орежат парите 11_1416833815

Има идея депутатите сами да си орежат парите. Тя е на Десислава Атанасова от ГЕРБ, която предложи народните избраници в сегашния парламент да имат 10% налог върху допълнителните средства, които получават всеки месец.

Тези пари по принцип следва да се харчат за сътрудници, консултации, експертизи и всякакви други дейности, които са свързани с работата на депутатите в изборните им райони.

Точната сума не е ясна, тъй като зависи от средната месечна заплата в обществения сектор. Депутатите взимат по три такива надници. А т.нар. безотчетни пари са 2/3 от месечното им възнаграждение. Сега средната заплата е 820 лева. Това пък означава, че всеки депутат ще внася по почти 2000 лева допълнително данък всяка година, ако харчи всички отпуснати допълнителни средства за сътрудници.

На практика народните избраници ще вкарат в хазната около половин милион лева от новия налог. Новите правила ще влязат в сила от началото на 2015-а година. Самооблагането с допълнителния данък бе една от по-значителните и изненадващи промени, които народните представители направиха при приемането на своя нов правилник за работа. В периода на обсъждане различните партии предложиха доста идеи, някои от които свръхекзотични. Но по-голямата част от тях останаха без подкрепа от пленарната зала.

Най-бурните дебати предизвика предложението за задължителен тест за наркотици, внесено от Юлиан Ангелов от Патриотичния фронт. Според него по този начин българският парламент щял да изчисти морално своя образ. Срещу мярката обаче веднага скочиха представители от различни парламентарни сили. А най-силна съпротива оказаха от БСП. Според тях записването на подобен текст би означавал приемането по презумпция, че народните представители ходят дрогирани на работа. Изненадващо обаче наркотестът бе подкрепен от част от Реформаторския блок и от лидера на ДПС Лютви Местан. В крайна сметка обаче предложението не бе прието.

Друга идея, с която групата на Патриотичния фронт втрещи колегите си, бе да се запише изрична забрана депутатите да ходят на работа с оръжия и взривни вещества. Веднага в кулоарите като основна мишена на предложението бе заподозрян лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който преди година дойде на работа с кобур на колана. Бруталната мярка в крайна сметка също отпадна. Което пък роди черния хумор, че всеки депутат може да е надрусан и въоръжен.

Сред най-съществените промени в правилника беше забраната за т. нар. номадство - случаите, в които избраниците от една партия стават независими или се местят в друга формация. Терминът "независим" изобщо бе премахнат, като бе заменен с "нечленуващ в парламентарна група". С новите правила депутати, които напуснат групите си, няма да могат да се присъединяват към други, нито да правят нови. Въведени бяха и други мерки срещу отцепниците - ако напуснат групата си, губят всички постове, които са заемали до момента - като участие в комисии и ръководни длъжности, които, естествено, носят облаги като по-висока заплата и дори личен служебен автомобил за шефовете на постоянните комисии.

Ще говорят по-малко, кръшкат както преди

Влизането в парламента на цели осем различни формации доведе до орязване на времето за изказване. По старите правила можеше да се загуби цял пленарен ден в обсъждането на една-единствена точка. Опозицията видя опит за цензура и в предложението за по-тежки санкции срещу депутатите, които си позволяват обиден език от парламентарната трибуна. Практиката от миналите два състава на Народното събрание обаче показа, че такива мерки по-скоро са нужни, тъй като някои от парламентаристите трудно сдържаха нервите си и използваха език, който съвсем не подхожда на институцията. По новия правилник депутатите ще могат да бъдат гонени, ако обиждат представители на други държавни институции или свои колеги. Което ще намали и заплатата им.

Напъните да се наложат допълнителни мерки, които да накарат депутатите да не кръшкат от работа, удариха на камък.
Под въпрос остана друг нов любопитен момент - Народното събрание да си има канал. Депутатите ентусиазирано приеха идеята в комисия, но шефката на БНТ Вяра Анкова попари мераците им. И стана ясно, че никой няма конкретна представа как точно ще се осъществи идеята и как ще бъдат намерени средства.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.