iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Депутати от АБВ не подкрепят дълга от 16 млрд. лв.

Депутати от АБВ не подкрепят дълга от 16 млрд. лв. 06_1434626282

Осем депутати от парламентарната група на АБВ са се подписали под искането, инициирано от БСП, за сезиране на Конституционния съд за дълга от 16 милиарда лева, като Лъчезар Никифоров от АБВ каза, че част от групата е подкрепила искането, въпреки че в пленарната зала групата на АБВ подкрепиха новия заем, за да има и правна възможност съдът да се произнесе: Конституционният съд, произнасяйки се, със сила на присъдено нещо в качеството си на последна инстанция, ще каже дали ние сме подходили законосъобразно.

Най-вероятно Конституционният съд ще отхвърли като недопустимо искането, но с оглед да бъдат използвани всички правни възможности и да е ясно, че и КС се произнася, затова подкрепихме внесеното искане от БСП.

Под искането до Конституционния съд са се подписали всички депутати от "БСП лява България", осем депутати от АБВ и независимият депутат Велизар Енчев.

Янаки Стоилов от БСП обясни каква процедура предстои: Те са над една пета, тоест необходимият брой, за да се сезира Конституционният съд и следващата седмица вероятно това ще бъде направено. Достатъчно подписи има, така че е ясно, че това става с решение на парламентарната група на АБВ. Без тези подписи няма как да се задвижи искането.
Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов не пожела да коментира позицията на депутати от АБВ: За мен това е изненадващо, защото в момента ми задавате въпрос, а аз от вас разбрах, че действително има събрани 48 подписа, колкото са необходими. Всяка една от парламентарните групи може да обоснове действията си, когато ги попитате тях.

Източник: bnr.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.