iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Членовете на клуб към ПП АБВ в Перник посетиха исторически забележителности

Членовете на клуб към ПП АБВ в Перник посетиха исторически забележителности 06_1435209898

Членовете на клуб “Стомана” към ПП АБВ в Перник посетиха исторически забележителности в страната, като те се присъединиха към организираната екскурзия от пенсионерски клуб “Рахила Ангелова” в кв. Църква.

Инициативата е в рамките на кампанията на президента на Р. България и лидер на ПП АБВ Георги Първанов “Съхрани българското”.

Перничани посетиха градовете Брацигово и Пещера. Те бяха възхитени от Крепостта Перистера, която се намира на север от град Пещера. Името на крепостта произхожда от гръцки и означава “гълъб”. Представлява крепост с три пояса крепостни стени и шест отбранителни кули, разположени на най-вътрешната крепостна стена, според археолозите е датирана към 4 век сл. Хр., като е съществувала поне до 7 век включително. Археолозите смятат, че на същото място вероятно е съществувало древно тракийско светилище.

Членовете на ПП АБВ посетиха и градския исторически музей в Брацигов, който води началото си от 1926 г., когато в местното училище е открита исторически сбирка. С годините тя се разраства и няколко пъти сменя местоположението си, докато през 1988 г. е открита сградата на музея, в която се помещава и днес.

Музеят проследява историята на региона и на неговите жители, като централно място в експозицията е отделено на подготовката и избухването на Априлското въстание от 1876 г. срещу османската власт.

“Ще продължим да посещаваме важни исторически обекти в страната. Кампанията “Съхрани българското” е чудесна инициатива, която ни кара да се чувстваме горди българи”, споделиха членовете на АБВ.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.