iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


БСП предлага да се променят критериите по програмата за саниране

БСП предлага да се променят критериите по програмата за саниране 02_1424253436

Предложение за провеждане на парламентарни разисквания по националната програма за саниране беше внесено от БСП.- Социалистите смятат, ме това представлява програма за предизборно купуване на гласове.

Червените предлагат да се променят критериите за кандидатстване по програмата, така че да участват всички и да печелят тези, които имат най-голяма нужда. "Искаме ясен граждански контрол върху това кои ще бъдат санирани, върху цените на строителните дейности и върху фирмите, които ще извършват санирането", заяви Мая Манолова.

Шефът на НС Цецка Цачева насрочи разискването за петък от 11 часа. Искането е внесено от 50 депутати, докато групата на БСП включва 39.

Манолова разби 4 мита за санирането. Според нея принципът "първите печелят" е опорочен, защото кметовете на ГЕРБ разполагали с методическите указания преди да бъдат качени на сайта на регионалното министерство. "Кметовете на ГЕРБ вече знаят и кои райони, и кои блокове ще бъдат санирани, и колко гласове ще получат", каза Манолова. Не било вярно и твърдението, че санирането ще е безплатно, тъй като парите за него - 1 млрд. лв., ще бъдат изтеглени от една българска банка, а след това дългът с лихвите ще се плаща от всички граждани. "Тези, които живеят в бедстващите райони, без покрив на главите, се питат защо трябва да плащат санирането в големите градове на хора, една част от които не са социално слаби", добави Манолова. И определи като несправедлив и критерия за 36-те апартамента, който изключвал напълно малките общини, тъй като сградите са с по-малък брой обитатели. Четвъртият мит бил, че санирането щяло да подкрепи местния бизнес."Вярно е, но само на половина, защото санирането ще подкрепи фирмите на ГЕРБ, след което те с 15% от стойността ще спонсорират местните избори по схемата "санирай и спонсорирай", заяви депутатката.

Ресорният министър Лиляна Павлова отговори, че програмата ще се изпълнява във всички общини и даде за пример Враца, чийто кмет от БСП е подал пръв документи.

-------РАЗМИНАВАНЕ

Депутатът Мая Манолова призова гражданите на протест пред парламента днес, когато "управляващото мнозинство вкарва по терлици като първа точка от дневния ред на НС одобряването на 16 млрд. лв. заем". "Активната гражданска позиция е единственият начин да се противодейства на такива решения", обяви тя във "Фейсбук". От пресцентъра на БСП заявиха пред "Сега", че все още не е взето решение кога точно ще се проведе протестът.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.