iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


БСП иска да свика сесия за тролеите в Перник

БСП иска да свика сесия за тролеите в Перник 04_1429596862

От групата съветници на БСП в местния минипарламент са започнали подписка за свикване на извънредна сесия за съдбата на пернишкото предприятие „Тролейбусен транспорт", съобщиха на пресконфренция в червената централа.

„ Проблемът с тролеите очевидно се задълбочава. Опасенията ни са, че начина по който се работи в търговското дружество, и от кметската управа и в някаква степен и от общинския съвет, то се тласка към ликвидация. С всички последици от това" – каза лидерът на БСП в Перник Ненко Темелков. Той допълни, че дори да се изпълни идеята за създаване на общинско предприятие , това общинско предприятие няма да има къде да се разположи физически. Става въпрос за ДЕПО, за тролеи, за съответните работилници и т.н.

БСП има няколко въпроса към ръководството на общината и основният е „защо не се помага на дружеството, въпреки 5-милионния заем, който е гласуван"? От БСП питат също - „Защо не стават достояние на гражданите предложения за приватизация или съвместна дейност от фирми, които са постъпили в общинския съвет? По какъв начин са определени фирмите, които покриват с автобусен превоз линиите на тролеите? Кой издаде разрешителните за дейност по тези линии? Субсидиите, които се дават на „Тролейбусен транспорт", които са в порядъка на 100 000 лева на тримесечие и са за покриване на загубите от превоз на ученици и пенсионери, къде отиват сега? БСП искат да се отговори кой е натрупал дълговете, под чие ръководство. Те в момента са над 3 милиона лева. Не на последно място социалистите питат „колко тролеи са били нарязани на скрап и нарязвани ли са рециклирани тролеи".

На всичките тези въпроси може да се отговори на извънредна сесия, за каквато настояват от червената централа.

Според народният представител от БСП Лява България Валери Жаблянов, който също беше на пресконференцията е необяснимо общественото търпение и незаинтересованост по проблема с тролеите. „ Перник продължава да затъва. Със страшна сила. Независимо от смяната на ръководството. Да отидат кмета или негови представители в други областни градове, дори по малки градове и да видят как там се движат тролеите. И защо там може, а тук не може? Страшно е пълното обществено безразличие. В момента общинското управление ликвидира транспортната инфраструктура и никой не реагира. Никой не пита защо, как, при какви условия? Никой не пита. Аз съм удивен от това, което може да се случи. Такова чудо да се унищожава едно предприятие пред очите на всички и никой да не пита защо. Общестеното безразличие е в основата на това, което се случва. Защото никога нямаше да си го позволят, ако знаеха, че ще има реакция. Ако знаеха, че гражданите на Църква и Изток ще излязат пред общината и ще питат къде са тролеите. Всички знаят колко струват тролейбусните и колко автобусните линии за експлоатационна поддръжка. Това е доказано. Унищожава се най евтиния и най чист транспорт и се ликвидира едно общинско предприятие. Значи някой печели от цялата тази история. И хората трябва да знаят кой." – каза още Жаблянов.

На пресконференцията беше обявено също, че в квартал Изток вече е подета подписка в защита на тролейбусния транспорт и пускането на тролеите. Над 200 човека са се подписали само за два дни.

Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.